Peking laat dissident Wei Jingshen weer vrij

PEKING, 5 MAART. China heeft vanmorgen de dissident Wei Jingshen weer vrijgelaten, 24 uur nadat hij was gearresteerd. Wei hoopte in de loop van de dag weer in Peking terug te keren, zo meldde hij telefonisch.

De vrijlating volgt na een golf van internationale kritiek op de arrestaties van politieke dissidenten. De Amerikaanse president Clinton zei de afgelopen nacht: “We hebben een zeer stevige boodschap van afkeuring aan de Chinezen gestuurd. Dit is niet goed voor onze betrekkingen.” Zijn minister van buitenlandse zaken, Christopher, liet nog voor Wei's vrijlating weten dat zijn bezoek aan China volgende week in elk geval zou doorgaan.

De Nederlandse minister van buitenlandse zaken, Kooijmans, vertrekt morgen voor een kort bezoek aan China. De regering heeft volgens Buitenlandse Zaken niet overwogen het bezoek af te zeggen. Integendeel, zo zegt de woordvoerder, een minister met deze reputatie op het gebied van de rechten van de mens - Kooijmans heeft talrijke opdrachten van de VN op dit terrein vervuld - kan zijn voordeel doen met zijn achtergrond, reputatie en zijn internationale activiteiten op dit terrein. Kooijmans ontmoet dinsdag in Peking zijn Chinese collega Qian Qichen. Al voor de tijdelijke inhechtenisneming van Wei Jingsheng had Kooijmans volgens zijn woordvoerder het plan om de rechten van de mens in China duidelijk aan de orde te stellen.