Om te beginnen in Nedersaksen

BONN, 5 MAART. Na een flinke hoeveelheid geruisloos touwtrekken tussen en binnen de grote politieke partijen zijn alle data voor 19 verkiezingen in 1994 vorige maand tenslotte komen vast te staan. CSU-premier Stoiber in Beieren en CDU-premier Kurt Biedenkopf in Saksen wilden bijvoorbeeld de regionale verkiezingen in hun deelstaten, waarin zij hun absolute meerderheid verdedigen, niet laten samenvallen met de Bondsdagverkiezingen. Aannemelijk is dat zij vrezen dat zij dan het slachtoffer zouden kunnen worden van een nationale anti-Kohlstemming.

In Saksen-Anhalt moest na een crisis over te veel betaald salaris aan enkele ministers en staatssecretarissen de verkiezingsdag per compromis tussen CDU en FDP worden vervroegd tot 26 juni, hoewel de vorige verkiezingen voor de landdag (net als in de vier andere Oostduitse Länder) in oktober 1990 werden gehouden. 13 maart: Landdagverkiezingen in Nedersaksen, waar nu een coalitie van SPD en Groenen onder premier Gerhard Schröder (SPD) regeert. 20 maart: Gemeenteraadsverkiezingen in Sleeswijk-Holstein. 23 mei: Verkiezing van de opvolger van president Richard von Weizsäcker (CDU) door 662 leden van de Bondsdag en 662 door de deelstaten aangewezen kiesmannen en -vrouwen. Kandidaten: Roman Herzog (CDU/CSU), Johannes Rau (SPD), Hildegard Hamm-Brücher (FDP) en Jens Reich (gekandideerd door een niet aan één partij gebonden initiatief-groep). 12 juni: Europese verkiezingen alsmede gemeenteraadsverkiezingen in Saksen, Thüringen, Saksen-Anhalt, Mecklenburg-Vorpommern, Saarland, Rijnland-Palts en Baden-Württemberg. 26 juni: Landdagverkiezingen in Saksen-Anhalt, waar nu een CDU/FDP-coalitie regeert onder premier Christoph Bergner. 11 september: Landdagverkiezingen in Saksen (waar nu een CDU-regering zit onder premier Kurt Biedenkopf), Brandenburg (coalitie van SPD/FDP/Bündnis '90 onder SPD-premier Manfred Stolpe); 25 september: Landdagverkiezingen in Beieren, waar momenteel een CSU-regering onder aanvoering van premier Edmund Stoiber aan de macht is. 16 oktober: Bondsdagverkiezingen. Voorts landdagverkiezingen in Thüringen (nu: CDU/FDP-regering onder CDU-premier Bernhard Vogel), Mecklenburg-Vorpommern (nu: CDU/FDP-regering onder CDU-premier Bernd Seite). Tevens gemeenteraadsverkiezingen in Noordrijn-Westfalen.

De politieke partijen hebben al bij voorbaat uit de algemene middelen een ruime vergoeding voor hun campagnekosten geregeld. De berekeningsgrondslag daarvoor is bepaald op basis van het aantal stemmen dat zij bij de laatste regionale, Europese en Bondsdagverkiezingen kregen. Dat levert de CDU/CSU dit jaar 49 miljoen mark op, de SPD 40 miljoen, de FDP 10 miljoen, Bündnis '90/Groenen 6,4 miljoen, de Republikaner 3,2 en de PDS 2,8 miljoen.

De beautyfarms van de grote hotels werken met bekende merken cosmetica. Kleinere instituten hebben nogal eens een duur, exclusief merk. Vol trots wordt er vaak bij vermeld dat de betreffende lotion of crème alleen ter plaatse te koop is. Wat daar de attractie van is, is mij met de beste wil van de wereld niet duidelijk geworden. Wat me herinnert aan het op één na ergste van beautyfarms: vrouwen vrijwel meteen na aankomst - bij de intake - vertellen dat hun huid er nìet uitziet en dat alleen de door de beautyfarm speciaal ontwikkelde crème van ƒ 150,- soelaas kan bieden. Het absoluut ergste is het volgende: hulpeloos lig je achterover in je stoel, je er ten volle bewust van hoe je huid eruit ziet onder het onbarmhartige neonlicht. “Zal ik er maar een capsule van X opdoen. Uw huid is wel èrg vaal, vindt u niet. U rookt zeker?” Beschaamd geef je dat toe en met het afrekenen constateer je dat het bewuste vitaliserende capsuletje ƒ 75 kostte. Tot slot: mag in mijn cabine de muziek uit? Alstublieft.