Medewerkers van Clinton moeten in onderzoek getuigen

WASHINGTON, 5 MAART. Zes medewerkers van het Witte Huis zullen volgende week worden verhoord in verband met de Whitewater-affaire. Het onderzoek houdt verband met mogelijke betrokkenheid van de president en zijn vrouw bij controversiële financiële transacties in de tijd dat hij nog gouverneur van de staat Arkansas was. Het gaat daarbij om de vraag of overheidsgelden in de jaren tachtig ten onrechte terecht zijn gekomen bij het bedrijf Whitewater.

De zes gedaagde medewerkers zullen volgende week voor een jury moeten verschijnen in opdracht van Robert Fiske, de speciale onderzoeker voor deze kwestie, die is benoemd door minister van justitie Janet Reno. Bovendien heeft het Witte Huis opdracht gekregen alle relevante informatie over deze zaak over te leggen.

Vannacht is het vertrek aangekondigd van Witte Huis advocaat Bernard Nussbaum, een persoonlijk vriend van de Clintons. Hij had gisteren een onderhoud met de president en de aankondiging van zijn aftreden wordt later vandaag verwacht.

De indruk bestaat dat de president, die de affaire tot dusver zoveel mogelijk heeft genegeerd, zich zo langzamerhand in het nauw voelt gedreven. Toen hem tijdens een persconferentie met de Oekraïense president Kravtsjoek naar de affaire gevraagd werd, zei Clinton opnieuw geheel te goeder trouw te hebben gehandeld. (Reuter, AFP)