Kameroen vraagt om bijeenkomst V-raad

YAOUNDÉ, 5 MAART. De Middenafrikaanse staat Kameroen heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd zich zo spoedig mogelijk te buigen over zijn grensconflict met Nigeria.

Het conflict tussen beide staten draait om het schiereiland Bakassi in de Golf van Guinea. Zowel Kameroen als Nigeria eist dit schiereiland op. Nigeria beroept zich op een verdrag uit 1958 om zijn aanspraken op Bakassi te onderbouwen. Volgens Kameroen heeft de voormalige Nigeriaanse leider Yakubu Gawon het schiereiland cadeau gedaan aan Kameroen als beloning voor de neutraliteit die Kameroen aan het einde van de jaren zestig tijdens de Nigeriaanse burgeroorlog bewaarde.

In december vorig jaar laaide het conflict op. Nadat Kameroen volgens de regering in Nigeria vissersdorpen had aangevallen, stuurde de regering in Lagos 1.500 soldaten naar het schiereiland. Op 18 februari kwam het tot een schotenwisseling tussen Nigeriaanse en Kameroense troepen, waarbij een onbekend aantal doden viel.

Zondag stuurde Frankrijk 15 parachutisten en twee helikopters naar Kameroen om duidelijk te maken dat het zijn voormalige kolonie steunt in het conflict met NIgeria. Woensdag beschuldigde de Nigeriaanse minister van buitenlandse zaken, Baba Gana Kingibe, Parijs ervan het conflict te laten “escaleren”. Volgens de minister is het niet in het belang van Frankrijk om Kameroen in het conflict te steunen. “Frankrijk heeft in alle landen van francofoon Afrika bij elkaar niet half zo veel belangen als het in NIgeria heeft”, aldus Baba Gana Kingibe.

Een woordvoerder van het Britse ministerie van buitenlandse zaken zei gisteren in een telefonische reactie dat het Verenigd Koninkrijk “absoluut neutraal” is in het conflict tussen Kameroen en Nigeria. Kameroen heeft Londen gevraagd documenten uit de archieven die Kameroens aanspraken op het schiereiland zouden ondersteunen, op te sturen naar Yaoundé. Het Verenigd Koninkrijk heeft dat inderdaad gedaan, maar Londen heeft tegelijkertijd - om zijn neutraliteit te onderstrepen - afschriften van de documenten naar Lagos gestuurd. (Reuter, AP, AFP)