Italië

EXTREEM RECHTS IN EUROPA

Vooral de voormalige neofascistische MSI - die net als vele andere Italiaanse partijen een nieuwe naam heeft aangenomen en tegenwoordig Nationale Alliantie heet - verzamelt in Italië de extreem-rechtse stemmers. In de jaren vijftig en zestig was de MSI een kleine, gematigd rechtse partij. In de jaren zeventig radicaliseerde de beweging, maar de laatste jaren is ze weer in rustiger vaarwater terechtgekomen. De partij staat nu vooral orde en rust voor. Openlijk fascisme en gewelddadige acties van zogeheten nazi-skins worden door partijleider Fini krachtig van de hand gewezen. Respectabel zijn is het belangrijkste doel waarnaar de partij momenteel streeft in de campagne voor de algemene verkiezingen die eind deze maand worden gehouden. In de peilingen staat de Nationale Alliantie, die kleindochter Alessandra van dictator Mussolini als boegbeeld koestert, op zo'n tien procent van de stemmen.

    • Herman Amelink