Het gezin maakt plaats voor een geheime carriere

SARASOTA, 5 MAART. Hij was gespannen geweest. En had zich geen moment in zijn element gevoeld. “Maar goed”, had hij zelf al direct na afloop van zijn teleurstellende optreden in een oefenpartijtje gezegd, “het was dan ook mijn eerste wedstrijd sinds High School”.

Michael Jordan (31), de voormalige ster van de Chicago Bulls en volgens velen de beste basketballer aller tijden, maakte afgelopen donderdag zijn debuut bij de Chicago White Sox. Een honkbalclub. Op 6 oktober van het vorig jaar kondigde hij zijn afscheid aan van de basketbalsport. Omdat hij meer tijd wilde gaan besteden aan zijn gezin, heette het. Maar enkele maanden later werd duidelijk dat hij zich bij de White Sox in het grootste geheim aan het voorbereiden was op een carrière als honkballer.

Begin vorige maand tekende Jordan bij de White Sox een Minor League-contract. Tegen een maandsalaris van circa negentienhonderd dollar. Voor de muliti-miljonair is dat niet meer dan een fooi, maar geld is voor Jordan nooit de reden geweest om in de nadagen van zijn sportieve loopbaan te gaan honkballen. “Honkbal was de favoriete sport van mijn vader. Hij heeft altijd gehoopt dat ik honkballer zou worden”, zei hij toen bekend werd dat hij dagelijks in de kelders van het stadion van de White Sox aan het oefenen was. Jordans vader werd verleden jaar zomer vermoord bij een roofoverval.

Jordan hoopt in aanmerking te komen voor het team van de White Sox dat uitkomt in de hoogste afdeling van het Amerikaanse professionele honkbal, de Major League. “Maar of dat lukt, moet natuurlijk nog blijken.” Hoewel Jordan tijdens de door duizenden toeschouwers en honderden fotografen bijgewoonde oefenpartij in Florida onder ondere met drie-slag terug naar de bank werd gestuurd en een gemakkelijke vangbal uit zijn handen liet glippen, gaf hij volgens de coach van de White Sox wel degelijk blijk feeling voor het spel te hebben. Jordan zelf sprak de hoop uit “de volgende keer wat meer zelfvertrouwen” te hebben. “Misschien dat het dan ook wat beter gaat. Maar ook als ik de Majors niet haal, ben ik niet teleurgesteld. Want dan heb ik het tenminste geprobeerd en er ook nog plezier aan beleefd.” (AP)