Geuzen en Vikingen

'Kijk, daar ben ik nou falikant op tegen, dat Cap Volmac.'' Jacques Oomen, in het dagelijks leven directeur van een bouwbedrijf dat bereid is geld te steken in bridge, doet zijn gezelschap de wenkbrauwen fronsen. Het zijn er maar weinigen die zich durven af te zetten tegen het befaamde Top 16 toernooi, de parel van het Nederlandse bridge. Toch heeft Oomen het beste voor met bridge: 'Ik bedoel eigenlijk dat het spel uit de elitaire sfeer weg moet. Dus geen smokings en sjieke hotels. Bridge moet een volkssport worden.'' Volgens de rondborstige bouwheer uit Oud-Beijerland is het spel te mooi voor slechts een handjevol bevoorrechten. Het siert Oomen dat hij het niet alleen bij uitspraken laat. Integendeel, hij wil het grote publiek meer bij het bridgen gaan betrekken. Hij gaat de bridgeliefhebbers van de eilanden verwennen. Op 2 en 3 april, met Pasen, haalt hij de Vikingen naar Den Briel, juist als het Geuzenfeest van 1 april achter de rug is. Het sfeervolle stadje zal twee dagen lang huisvesting bieden aan de sterkste bridgenaties ter wereld. Nederland en Noorwegen, de nummers één en twee van het laatste WK, spelen er hun officiële revanche-interland. Alle zes paren uit Chili doen weer mee. Gewone spelers kunnen zich ook in de strijd werpen. Door loting worden ze gekoppeld aan één van de zes topparen met wie ze op ieder spel vergeleken gaan worden. Niet allen het bridgetournooi, maar ook een aantal andere activiteiten zoals een bridgebraderie en een demonstratiescherm met intern televisie-circuit, zullen de oude vesting bol doen staan van bridge.

De succesperiode van het Nederlandse topbridge (brons op de Olympiade en goud op het WK) werd eigenlijk ingeluid met de kleine overwinning van twee jaar geleden, die Oranje tijdens een oefenwedstrijd behaalde op de toenmalig wereldkampioen IJsland. Ook toen was Oomen de motor achter deze in Oud-Beijerland gehouden interland. Uit dat treffen een spel waarop een aantal Nederlandse spelers zich wisten te onderscheiden:

West geverNoord

NZ kw.ß7 V1092

ß6 HB3

ß5 HV63

ß4 108

WestOost

ß7 H86ß7 AB754

ß6 V542ß6 -

ß5 A9ß5 B10872

ß4 AV65ß4 973

Zuid

ß7 3

ß6 A109876

ß5 54

ß4 HB42

In de open kamer speelt Jon Baldursson als west 4ß7, nadat zuid, Enri Leufkens, een keer 2ß6 van oost (transfer voor schoppen na een 1SA opening van west) heeft gedoubleerd. Noord, Berry Westra, start derhalve met ß6H die in dummy wordt getroefd. Ruiten na is voor negen en vrouw. Noord aan slag legt verrassend ß710 op tafel. Baldursson neemt ß7H en speelt schoppen na. Toen noord klein bijspeelde legde de IJslander de aas in dummy. Blijkbaar verwachtte hij niet dat noord van de vrouw af durfde te spelen. Toen de troeven niet rond bleken te zitten, verloor de eilandbewoner de controle over het spel en ging één down.

In de gesloten kamer dit biedverloop:

West Noord Oost Zuid

De Boer Jonsson Muller Arnarsson

1SA pas 2ß6 dbl

2ß7 3ß6 4ß7 pas

pas dbl pas pas

rdbl pas pas pas

Wubbo de Boer lanceert een moedig redoublet. Het niet zo handige doublet van noord verraadt het slechte troefzitsel. De Boer kan het spel daarom met open kaarten afspelen. Thorlakur Jonsson start ook met ß6H. Dummy troeft, waarna weer ruiten naar de negen en de vrouw volgt. Op de nagespeelde harten gooit de leider een klaver weg van tafel. De verdediging is hierna kansloos, omdat De Boer nu altijd tien slagen in een cross-ruff gaat maken.

Als voorproefje op het paasweekend ziet u hier een spel uit de finale van het WK in Chili. Het illustreert duidelijk de agressieve stijl van de Noren.

Noord geverNoord

NZ kw.ß7 AHV10972

ß6 V10

ß5 B

ß4 963

WestOost

ß7 6ß7 54

ß6 HBß6 A874

ß5 V104ß5 H9753

ß4 HVB54ß4 72

Zuid

ß7 B83

ß6 932

ß5 A862

ß4 A108

Gesloten kamer

West Noord Oost Zuid

Helgemo Jansen Helness Westerhof

1ß7 pas 2ß7

dbl pas 3ß6 pas

pas pas

Open kamer

West Noord Oost Zuid

Westra Aa Leufkens Groetheim

1ß7 pas 2ß7

dbl 2SA 3ß6 3SA

pas pas pas

In de gesloten kamer stelt de noordspeler, Piet Jansen, zich tijdens het bieden wel heel bescheiden op. Hij vreesde dat een direct 3ß7 bod van zijn kant oost in een scherpe maar kansrijke 4ß6 zou drukken. Jansen paste en nam daarna de consequentie van zijn eerdere bieden. Via twee ruitenaftroevers kan 3ß6 down. De verdediging was echter te vriendelijk voor de leider, die elf slagen mocht maken.

In de open kamer was Aa's 2SA bod conventioneel: een goede hand met lange schoppens. Groetheim nam over 3ß6 de gok dat de hartens vier-vier zaten en probeerde 3SA. De beloning was 600 punten. Op dit spel won Noorwegen 13 imps.

Schaduwtoernooi bridge-interland (2 x 32 spellen) op 2 en 3 april: speellocatie Het Arsenaal in Brielle. Informatie en inschrijving: 01860-14633 of 030-712644.

    • Jan van Cleeff