Foto

Albert Renger-Patzsch: Aperture. 78 blz., losse nummers ƒ 44.-. Abonnement (P.O. Box 6678, Syracuse, NY 13217, US): 44 dollar.

Een vrouwenportret in 1940 gemaakt door Albert Renger-Patzsch (1897-1966). De foto is opgenomen in aflevering 131 van 'Aperture', het Amerikaanse kwartaaltijdschrift voor fotografie dat ditmaal geheel gewijd is aan het oeuvre van deze Duitse pionier van de Neue Sachlichkeit. Deze stroming kwam op in het midden van de jaren twintig, analoog aan ontwikkelingen in de schilderkunst, en nam afstand van het sentimentele en zoetgevooisde pictorialisme. In plaats daarvan stelde Renger-Patzsch helderheid, precisie en zakelijkheid. Zijn onderwerpen variëren van machines en architectuur tot portret- en natuurstudies. In 1928 publiceerde hij 100 van die 'moderne' foto's in Die Welt ist schön, door critici ontvangen als het boek waarin de fotografie 'definitief werd bevrijd van de schilderkunst''. In de oorlog ging zijn complete oeuvre, ondergebracht in het Folkwang museum, bij een bombardement verloren. Na de oorlog legde Renger-Patzsch zich volledig toe op de landschapsfotografie.

Losse nummers van 'Aperture' zijn soms pas een jaar na de verschijningsdatum in Europa verkrijgbaar. Nummer 131 werd in Amerika in het voorjaar van 1993 uitgebracht. Abonnees schijnen het wel keurig op tijd te ontvangen.