Duitsland

EXTREEM RECHTS IN EUROPA

Vooral de Republikaner kanaliseren aan de rechterzijde de politieke onvrede. De xenofobie heeft er de afgelopen jaren regelmatig geleid tot geweld tegen buitenlanders. De partij telt 23.000 leden, van wie de helft ook echt actief is. Opvallend is dat de Republikaner in het oosten van Duitsland, waar de sociale ellende het grootst is, veel minder aanslaan. Daar zijn slechts 2.800 partijleden. Rechts van de Republikaner bevindt zich nog een aantal splinters, zoals de Deutsche Volksunion van de neo-nazi Gerhard Frey, die eind vorig jaar een ontmoeting had met Zjirinovski, en bijvoorbeeld de Deutsche Liga, een afsplitsing van de Republikaner. Dank zij de kiesdrempel van vijf procent kost het extreem rechts moeite om verkozen te raken. Bij de raadsverkiezingen in de deelstaat Hessen stegen de Republikaner een jaar geleden van 0,7 naar 8,3 procent. Maar bij de laatste verkiezingen in de stadstaat Hamburg kwamen de Republikaner niet verder dan 4,8 procent, terwijl de Deutsche Volksunion op 2,8 procent bleven steken, zodat geen van beide partijen daar parlementair vertegenwoordigd werd.

Schönhuber maakt de dienst uit bij de Republikaner. Hij hoopt dit superverkiezingsjaar op de definitieve doorbraak. 'Wij zullen ook in dit land, zoals de Lega Nord in Italië, de zogenoemde volkspartijen naar dertig procent terugdrukken. Duitsland staat aan de rand van een burgeroorlog, ze krijgen ons nooit meer weg'', voorspelde hij op een verkiezingscongres afgelopen zomer.

    • Herman Amelink