Drogen op gas

“Zien we iets in het drogen op gas?”, vroeg minister Andriessen op de vakbeurs Gas-Expo aan zijn voorlichtster. Op de beurs stond voor het eerst de White Knight, een uit Engeland geïmporteerde wasdroger op gas. Het antwoord van de voorlichtster ging in het geroezemoes van de beurs verloren, maar zal ongetwijfeld positief zijn geweest. Het drogen van de was met aardgas is namelijk niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu.

De White Knight wordt inmiddels in een aangepaste versie in Nederland op de markt gebracht. Voorlopig is het apparaat alleen te huur bij een aantal energiebedrijven. Verkoop ligt in de bedoeling, maar voor het zover is moeten eerst een paar logistieke problemen worden opgelost, zegt de heer Spetter van Coopra, de inkooporganisatie die het apparaat importeert.

Nederland telt een kleine twee miljoen wasdrogers. Jaarlijks worden er zo'n 200.000 verkocht, allemaal elektrisch. Een doorn in het oog van de gasbedrijven, die moeten aanzien hoe elektrische apparaten terrein winnen in het huishouden. Gasunie (de leverancier), Gastec (het Nederlandse centrum voor gastechnologie) en genoemde Coopra staken ruim anderhalf jaar geleden de koppen bij elkaar en besloten een proef te doen met de White Knight.

De droger is vrij simpel. Een gasbrander met een capaciteit van twee fornuispitten wordt elektronisch ontstoken, op dezelfde manier als in een wat modernere cv-ketel. De vlammetjes verhitten de lucht die vervolgens door een draaiende trommel wordt gevoerd. Die trommel wordt overigens elektrisch aangedreven. De hete lucht bevat ook verbrandingsgassen. Schade voor het wasgoed leveren die niet op, bezweert ir. Kathleen van der Loop van de Gastec. Ze worden ten minste vijftigmaal verdund en zijn nauweljks meer te meten.

Uit een eerste test bleek dat de White Knight niet voldeed aan de eisen van de Nederlandse consument. Zo draaide de Britse versie alleen maar rechtsom, terwijl de meeste drogers in Nederland 'reverserend' zijn, dat wil zeggen afwisselend links- en rechtsomdraaiend. Reverserend draaien is nodig, omdat anders grotere stukken wasgoed, zoals lakens in elkaar draaien. De Engelsen zitten daar blijkbaar niet zo mee.

Verder had het Britse apparaat een trommel van verzinkt staal en ook daar hoef je niet mee aan te komen bij de Nederlandse huisvrouw. Het moet op z'n minst roestvast staal zijn. Bij een eerste praktijkproef bleek het Britse apparaat ook nogal wat kuren te vertonen. Na enige aanpassingen zijn de ontstekingsproblemen nu verholpen, stelt Spetter van de Coopra.

Drogen op gas blijkt een stuk goedkoper dan elektrisch drogen. In de eerste plaats is de droogtijd korter, 70 tegen 90 minuten. In de tweede plaats zijn de energiekosten lager. Bij viermaal drogen per week worden de kosten van elektrisch drogen geschat op 117 gulden per jaar. De kosten van drogen op gas bedragen eenderde daarvan, 38 gulden. Drogen op gas is daarbij ook nog eens beter voor het milieu, aldus Spetter van de Coopra. Elektriciteit moet immers eerst gemaakt worden - onder andere uit gas - waarbij de helft van de energie verloren gaat. Rechtstreeks drogen vermindert de uitstoot van het broeikasgas kooldioxyde en van de verzurende stikstofoxyden.

Een nadeel van het drogen met gas zijn de aansluitkosten. Daar moet een erkend installateur bijkomen en dan kost het leggen van een pijpje, inclusief voorrijkosten toch al gauw tweehonderd gulden. Een bijkomend nadeel is dat je het apparaat, als het eenmaal is geïnstalleerd niet zo gemakkelijk meer verplaatst. Bij een elektrische droger heb je genoeg aan een steekkarretje, maar bij een gasdroger moet de installateur weer langskomen.

De gaswasdroger wordt verhuurd voor een bedrag van rond de vijftien gulden per maand. Nederland telt inmiddels circa 400 drogers op gas. De verdeling over het land is wat onevenwichtig: van de 400 staan er 300 bij huishoudens in Veendam en omgeving.

De oorzaak van die plotseling populariteit in het noord-oosten is een bijsluiter die het gasbedrijf aldaar heeft verspreid onder een deel van zijn afnemers. “We wilden wel eens zien hoe de markt reageerde”, zegt F. Mollema van het gasbedrijf. “We dachten dat de mensen nogal sceptisch waren over een droger op gas, maar dat is erg meegevallen.” Volgens Mollema zijn zijn huurders tevreden over het apparaat. Alleen het deurtje, dat bevalt niet. Maar daar gaat de Britse fabrikant wat aan doen.

    • Joost van Kasteren