Devoluon

Een oproep voor een sense of urgency. “Het hoofdonderwerp is de revitalisering van de Nederlandse economie, vergroting van het aantal banen en terugdringen van de werkloosheid”, zei Philips-topman Jan Timmer onlangs in deze krant.

Zet een stake in the ground: 500.000 banen per jaar. “Je moet veranderen van een sfeer waarin niets meer kan naar een can do atmosfeer”. Om een bijdrage te leveren aan de can do atmosfeer organiseert minister Andriessen (economische zaken) op 24 maart het 'platform globalisering'. Werkgevers, werknemers en overheid gaan debatteren over de versterking van de concurrentiekracht van Nederland. En om sense of urgency in alle huiskamers te laten neerslaan, is de discussie live op tv te zien. Deze beslissing had tot gevolg dat het debat niet in het Evoluon te Eindhoven (onderdeel van Philips) wordt gehouden, maar in de NOB-studio's in Hilversum. “Het heeft onder meer te maken met de capaciteit van de zaal en de grootte van het podium”, zei een woordvoerder van Economische Zaken. Maar ook de beperkte camera-capaciteit in het Evoluon en de schaarse mogelijkheden om video's te vertonen hebben een belangrijke rol gespeeld. De lokatie van de sense of urgency is nu niet high-tech-city Eindhoven, maar het Gooise matras. Een gemiste kans voor Timmer. (CB)