DE POLLEPELS VAN DAVID

Soms is het moeilijk kiezen in het leven. Naar Londen reizen om de veiling van de keukenspullen van Elizabeth David bij te wonen of de trein naar Groningen nemen om daar een door de Rijksuniversiteit Groningen georganiseerd Studium Generale met lezingen en een 'Bizar Banket' bij te wonen? Over dat banket, met in chocola gedoopte sprinkhaan en een mousse van koeieogen, later.

Nu eerst de afloop van de veiling in Londen die door 700 hebzuchtige David-fans werd bezocht en een enorm succes was. Er werden 176 nummers geveild die 49.000 pond hebben opgebracht. Driemaal zoveel als verwacht werd. Een aardewerken pot met houten pollepels en vorken bracht 400 pond op. De eigenaren van 'Cooks Books', een antiquariaat in Rottingdean kochten voor 8500 pond kookboeken uit de collectie van Elizabeth David. En Prue Leith, bekend van kookboeken en kooklessen, betaalde voor de keukentafel van haar collega slechts 300 pond meer dan de geschatte 800 pond. Een schijntje vergeleken met de prijs die een van de opgewonden aanwezigen betaalde voor 3 kaasraspen, een nootmuskaatrasp mét noot en een papieren boodschappentas: 220 pond.

Godfrey Smith wist in zijn column in The Sunday Times te melden dat vier neven van Elizabeth David gezamenlijk één omeletpan kochten die zij om de beurt zullen gebruiken.

In haar boek 'Spices, Salt and Aromatics in the English kitchen' raadt Elizabeth David ons af om bij het maken van 'potted cheese' port te gebruiken. 'Port is een uitstekende drank om bij kaas te drinken. In de kaas is het te overweldigend'. Liever wil ze dat we 'potted cheese' maken van bijvoorbeeld grof geraspte of verkruimelde Stilton of Gorgonzola, waardoor wat boter wordt gemengd. De hoeveelheid boter hangt af van het vetgehalte van de kaas. Hoe vetter de kaas, hoe minder boter. Gebruikelijke hoeveelheden zijn 50 gram boter op 250 gram kaas. Roer kaas en boter door elkaar tot een romige massa en doe er tenslotte een paar theelepels cognac of armagnac en een beetje cayennepeper door. Deze elegante smeerkaas kan enkele dagen in een potje in de koelkast bewaard worden. Serveer de potted cheese met Engelse crackers als nagerecht of als borrelhap.

    • Anne Scheepmaker