Zeneca debuteert met winstsprong

Het Britse chemie- en farmacieconcern Zeneca, vorig jaar ontstaan door afsplitsing uit Imperial Chemical Industries (ICI), heeft in zijn eerste zelfstandige jaar een winst voor belasting geboekt die omhoog schooot van 102 miljoen tot 642 miljoen pond (1,84 miljard gulden). De omzet groeide van 3,98 miljard tot 4,44 miljard pond (12,7 miljard gulden).

Zeneca werd begin juni vorig jaar losgemaakt van het chemieconcern ICI en omvat de terreinen farmacie, landbouwchemicaliën en speciale chemicaliën.

ICI rapporteerde vorige week een stijging van de winst voor belasting van 163 miljoen tot 290 miljoen pond (832 miljoen gulden) bij een omzetgroei van 7,56 miljard tot 8,43 miljard pond (24,2 miljard gulden). Het overgrote deel van de winst van Zeneca kwam van de farmaciedivisie. Het bedrijfsresultaat ging daar omhoog van 488 miljoen tot 589 miljoen pond. De omzet nam met ruim 16 procent toe van 1,61 miljard tot 1,87 miljard pond. Bij de landbouwchemicaliën steeg de winst slechts minimaal van 85 miljoen tot 86 miljoen pond bij een omzetgroei van 1,29 tot 1,47 miljard pond. In de divisie speciale chemicaliën steeg het bedrijfsresultaat van 26 miljoen tot 50 miljoen pond. De omzet in deze sector nam toe van 936 miljoen tot 1,03 miljard pond.

Zeneca is in Nederland aanwezig met de produktiebedrijven Zeneca Resins en Stahl Holland, beide te Waalwijk. Deze zijn onderdeel van Zeneca Specialties, en hebben samen 600 mensen in dienst. De Waalwijkse bedrijven bogen op een jaaromzet van 540 miljoen gulden. Daarnaast is in Ridderkerk een Zeneca-verkoopkantoor voor geneesmiddelen en agro-chemicali ën gevestigd met 115 werknemers.