Winkelconcern KBB boekt 17 pct meer winst

AMSTERDAM, 4 MAART. Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) heeft volgens voorlopige cijfers vorig jaar een netto winst uit gewone bedrijfsuitoefening geboekt van 102 miljoen gulden. Dat is een verbetering met 17 procent ten opzichte van 1992, toen de winst 87,2 miljoen gulden bedroeg.

De omzet van het detailhandelsconcern nam met 3 procent toe, tot 6 miljard gulden.

In de sector warenhuizen boekte zowel de Bijenkorf als de Hema een duidelijke vooruitgang in het bedrijfsresultaat. In de sector speciaalzaken bleef het resultaat van M&S mode achter bij de verwachtingen, maar dit werd ruimschoots goedgemaakt door de “mooie vooruitgang” bij de PFH Groep (doe-het-zelf-winkels) en RetailNet (winkelketens voor huishoudelijke produkten). Ook FAO Schwarz, de exclusieve speelgoedwinkel in New York, “ontwikkelde zich in de goede richting”, aldus de Bijenkorf-directie.

De transactie van vorig jaar met RetailNet, waarbij Bijenkorf Beheer en Blokker dit detailhandelsbedrijf opdeelden, heeft Bijenkorf een buitengewone bate van 10 miljoen gulden opgeleverd. Inclusief dat bedrag steeg de netto winst tot 112 miljoen gulden.

In november vorig jaar kwamen Bijenkorf en Blokker overeen dat Blokker, dat toen nog een aandeel van 35 procent in RetailNet had, de onderdelen Marskramer/Familux en Intertoys inclusief vastgoed overnam uit Retailnet. Dat zijn bij elkaar een kleine 400 winkels. KBB, dat 60 procent van de aandelen Retailnet had, kreeg de rest van het detailhandelsconcern, met 800 winkels. Daartoe behoren ketens als Amici, Prénatal, Bruna en Lampenier.

Retailnet, dat in 1992 een omzet boekte van 854 miljoen gulden, telde in totaal 2.800 volledige arbeidsplaatsen, waarvan 1.200 bij Marskramer en Intertoys, de ketens die naar Blokker zijn overgegaan.

Het boekjaar '93 KBB is op 31 januari 1994 afgesloten. Definieve jaarcijfers worden op 5 april bekendgemaakt.