Varkensliedje (28)

Ach, vroeger was er minder woeling;

Toen had nog alles een bedoeling,

Toen smaakte spoeling nog naar spoeling,

We hadden nog met alles voeling,

En ik sliep nog met een goeling.

Van China om de zeven jaar, heb ik tot dusver maar één bespreking gezien: door Daan Bronkhorst in De Volkskrant, onder de titel 'Wertheim en het dubieuze gelijk van links'. 'Het afschuwelijkste wapenfeit van de Chinese 'revolutie',' schrijft Bronkhorst, 'laat Wertheim in zijn conclusie omvermeld. Tijdens de Grote Sprong Voorwaarts (1958-1962) zijn blijkens de volkstellingen tussen de zestien en 29 miljoen mensen 'verdwenen'. De slachtoffers van de Grote Sprong kwamen niet om door natuurrampen, kapitalisme, burgeroorlog of revolutie. Ze verhongerden doordat een almachtige staat, belichaamd door voorzitter Mao, gruwelijke economische beslissingen nam, die door niemand mochten worden tegengesproken.'

    • Rudy Kousbroek