Ter Beek in de race met Staf en Pronk

Toen minister Pronk onlangs na een van zijn vele wereldreizen haastig op een vrijdagochtend de ministerraad binnenkwam, vroeg collega Ter Beek hem even naar een hoekje van de zaal te komen. Daar bij de zwaar geweven gordijnen, opgehangen in een lus die voor sommigen op een strop lijkt, vraagt hij zijn partijgenoot en oud-strijdmakker van de linkervleugel of hij hem wellicht verkeerd begrepen heeft?

Op een zaterdag had Pronk bereidwillig zijn hart gelucht in de Telegraaf. Hij had in het interview gezegd dat hij later ontwikkelingswerker wilde worden (“de ellende zelf aan den lijve ondervinden en vuile handen maken”) maar eerst ging zijn warme belangstelling uit naar het ministerie van Defensie.

Maar wat bedoel je daar dan wel mee Jan, vraagt Ter Beek quasi-nonchalant. Pronk houdt vol dat hij Ter Beeks winkel een heel mooi ministerie vindt maar dat hij op dit moment niet wil solliciteren naar die baan. “Dat neem ik dan voor kennisgeving aan Jan”, zegt Ter Beek nog terwijl premier Lubbers het tweetal naar de kabinetstafel hamert.

Ter Beek weet dat het straks met een coalitie van drie partijen, na een zwaar verlies bij de PvdA, dringen wordt, zeker nu Van Thijn bij het ploegje is gekomen en op de eerste dag van aantreden al liet weten dat hij best langer beschikbaar is. Maar Kok is tevreden over hem en Rottenberg laat Ter Beek nooit het tegendeel blijken. Dus als de PvdA weer Defensie krijgt, moet het toch vreemd lopen als hij niet terugkeert, denkt Ter Beek. Per slot van rekening is hij na minister Staf de langst zittende minister van Defensie van na de oorlog en op 11 januari 1998 streeft hij Staf zelfs voorbij, zo heeft zijn voorlichter hem al laten weten.

Pronk zelf heeft eerder in zijn derde grote nota over de toekomst van de Nederlandse en mondiale ontwikkelingsstrategie al aangegeven dat de werkzaamheden van Defensie, Buitenlandse zaken en Ontwikkelingshulp meer en meer in elkaar overvloeien. Ontschotting noemt Pronk dat. Ter Beek neemt maar aan dat hij dat niet al te letterlijk bedoelt. (WN)

    • Willebrord Nieuwenhuis
    • Coen van Zwol
    • Kees van der Malen
    • Jeffrey Kutterink