Scheuren en bekeuren

Grafiek: 'Calculerende burgers' houden zich in België aan de maximumsnelheid: de bekeuringen zijn er bijna twee keer hoger dan in Nederland. Dit blijkt onder meer uit cijfers van de ANWB, die binnenkort zullen verschijnen in een brochure over verkeersongevallen en -boetes in Europa.

Zwitserland is in dit schema niet opgenomen: bij een overschrijding met 30 km per uur beslist in principe de rechter. Echt vervelend wordt aanhouding bij nog hogere snelheid: bij een snelheidsovertreding van meer dan 50 km per uur kan beslag worden gelegd op de auto; bij meer dan 70 km gebeurt dat zeker. De officier van justitie kan ook de rijbevoegdheid intrekken. Voor de calculerende burger kondigt de politie voor volgende week controles aan op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam.

    • Roald van der Linde