Prijs voor kinderboek van Tellegen

AMSTERDAM, 4 MAART. De schrijver Toon Tellegen (1941) heeft voor de tweede maal de Libris Woutertje Pieterse Prijs (10.000 gulden) voor jeugdliteratuur gewonnen. Hij krijgt de onderscheiding voor Bijna iedereen kon omvallen, zijn zesde boek met dierenverhalen. Twee jaar geleden kreeg hij de prijs voor Juffrouw Kachel, zijn eerste kinderboek dat niet over dieren ging.

Juryvoorzitter Kees Fens zei gisteren in Amsterdam dat de jury unaniem was in haar keuze. Hij sprak van een bundel 'wijze verhalen, die veel te denken geven, ook aan hoofden die nog geen rimpels kunnen vormen'. Het boek is volgens de jury van een hoog literair gehalte. “Wie de verhalen zeer aandachtig leest, zal ontdekken hoe knap ze, regel voor regel, in elkaar zitten, welk precies spel de woorden met elkaar spelen”, aldus de jury.

Tellegen is huisarts in Amsterdam. Hij heeft tien dichtbundels en acht kinderboeken geschreven. Hij publiceert ook op de kinderpagina van het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad.

In 1988 kreeg hij de Gouden Griffel voor het dierenverhalenboek Toen niemand iets te doen had. Zijn volgende bundel over dieren, Langzaam, zo snel als zij konden, werd in 1990 bekroond met de Zilveren Griffel. Zijn dichtbundel Een dansschool kreeg in 1993 de Jan Campert Prijs.