PLO houdt vast aan vredesproces

WASHINGTON/ JERUZALEM, 4 MAART. Afgezanten van PLO-leider Yasser Arafat zijn gisteren in Washington gearriveerd met de boodschap aan de Amerikaanse regering dat de PLO het vredesproces niet wil opgeven, maar na het bloedbad in Hebron veiligheidsmaatregelen voor de Palestijnen in door Israel bezet gebied nodig heeft. De PLO heeft na de moordpartij door een joodse kolonist, waarbij een week geleden tientallen Palestijnen de dood vonden, het overleg met Israel opgeschort.

“Ik denk dat er veel moet worden gedaan - en kan worden gedaan”, aldus delegatieleider Nabil Sha'ath, een naaste adviseur van Arafat. Hij wees erop dat de PLO en Israel op het punt stonden een akkoord te sluiten over tenuitvoerlegging van hun autonomie-overeenkomst van september toen de kolonist het vuur opende in de moskee. “We ontdekten toen dat we de Palestijnen tegen de kolonisten moesten beschermen, en niet het omgekeerde, zoals de Israeliërs altijd hebben verzekerd.”

Sha'ath onderstreepte het verlangen van de PLO naar voortzetting en succesvolle afsluiting van het vredesoverleg: “want het is de enige garantie voor ons van werkelijke veiligheid op lange termijn”.

Palestijnse leiders, die eerder zeer harde eisen ten aanzien van Israel verwoordden - ontmanteling van joodse nederzettingen in bezet gebied, ontwapening van alle kolonisten - lijken nu hun voorwaarden voor hervatting van het vredesoverleg wat te matigen. Arafat zelf zei gisteren in een vraaggesprek met het in Washington verschijnende blad Mideast Insight dat ontmanteling van de nederzettingen géén voorwaarde is voor verder overleg. “We vragen niet om de maan”, zei Arafat. “We kennen Israel en de Israeliërs. Ze zijn onze neven, en we begrijpen ze helemaal. We weten wat ze wel en niet zullen doen.” “Maar er zijn duidelijk fanatici in de nederzettingen, en de regering moet stappen tegen hen nemen”, aldus Arafat.

De Israelische premier, Yitzhak Rabin, onderhandelt intussen met de ultra-rechtse Tsomet-partij over haar toetreding tot de regeringscoalitie. Rabin wil op die manier de basis van zijn kabinet, dat nu op een minderheid van 56 van de in totaal 120 parlementsleden steunt, verbreden. Tsomet-leider Rafael Eitan - die Palestijnen ooit met kakkerlakken vergeleek - heeft volgens woordvoerders van Rabin zijn uitgesproken afwijzing van het vredesproces gematigd, en is bereid tot de coalitie toe te treden zonder wijziging van het regeringsprogramma.

In linkse kringen is scherpe kritiek geuit op Rabins stap, die een verkeerd signaal aan de Palestijnen zou geven. Rabin zelf wees er echter op dat het “ondenkbaar” is alle regeringsplannen - hij noemde “het bevorderen van vrede, aanpak van een randgroep extremistische kolonisten en voorzetting van onze binnenlandse politiek” - te verwezenlijken zonder uitbreiding van de coalitie. (Reuter, AP, AFP)