Peter Lovesey

Peter Lovesey: Diamond Solitaire. Uitg. Warner Books, 325 blz. ƒ 25,95.

Na een groot aantal historische, pastiche-achtige detectives is de Engelsman Peter Lovesey een nieuwe misdaadreeks begonnen. Voormalig inspecteur Peter Diamond, een morsige bullebak met een klein hartje, lost met vallen en opstaan moordzaken op, waarvan Diamond Solitaire de tweede is. Aan het einde van The Last Detective, overigens een ingenieuze en psychologisch geloofwaardige misdaadroman, werd Diamond door zijn jongere meerderen bij de politie op straat gezet. Nu wordt hij alwéér ontslagen: als nachtwaker in Harrods, wanneer na sluitingstijd een onbekend Japans meisje op de speelgoedafdeling wordt aangetroffen (zoals in Nederland onlangs in een V&D een Chinees, licht autistisch meisje werd gevonden; vooral in het misdaadgenre imiteert het leven de kunst).

Diamond, die nu niets meer om handen heeft, trekt zich het lot van het (eveneens autistische) meisje aan. Wanneer ze op een dag wordt meegenomen door haar zogenaamde moeder, volgt hij haar naar New York, waar hij de vrouw al gauw dood in een badkuip vindt. Diamond Solitaire is wat minder strak geconstrueerd dan zijn voorganger, de intrige wordt wereldwijd uitgesmeerd, en uiteindelijk blijkt het allemaal te gaan om nogal vergezocht gesjoemel in de geneesmiddelindustrie, maar Lovesey is ook nu weer vakkundig onderhoudend en aangenaam vernuftig. Hij moet wel oppassen dat hij zijn eigen schepping niet te aardig gaat vinden, want vergeleken met het vorige boek zijn de meeste scherpe kantjes nu al van Diamond af.

    • Dennis de Hoop