Patricia D. Cornwell

Patrica D. Cornwell: Cruel & Unusual. Uitg. Little & Brown, 320 blz. ƒ 33,50 Vertaling: Rigor Mortis. Uitg. Luitingh-Sijthoff, 313 blz. ƒ 29,90.

Na het licht teleurstellende All That Remains overtreft de Amerikaanse thrillerschrijfster Patricia Cornwell zichzelf in Cruel & Unusual (Nederlands: Rigor Mortis), opnieuw een misdaadroman over de koele patholoog-anatoom Kay Scarpetta, en de beste tot nu toe. Alle elementen van de vorige Scarpetta- boeken zijn aanwezig, maar dit keer heeft Cornwell alles nog eens aangescherpt: Cruel & Unusual begint met een ijzingwekkende beschrijving van een executie op de elektrische stoel, die wordt gevolgd door een kindermoord en een gruwelijk autopsieverslag, allemaal in de onnadrukkelijke, onderkoelde stijl die Cornwell tot haar handelsmerk heeft gemaakt. Vanaf dat moment laat ze haar lezers niet meer los.

Scarpetta krijgt steeds meer aanwijzingen dat de terechtstelling van de zwarte moordenaar, de gewelddadige dood van een kleine jongen en die van een astrologe iets met elkaar te maken hebben. Wanneer in de huiskamer van de vermoorde oude vrouw de vingerafdrukken van de terechtgestelde moordenaar worden aangetroffen, die jaren in een zwaarbewaakte gevangenis heeft gezeten, lijkt het raadsel onoplosbaar. Dat is het natuurlijk niet; net als in haar vorige boeken voltrekt de ontknoping zich op een onnadrukkelijke, bijna achteloze manier, al spelen computers wel een erg grote en ingewikkelde rol. Cornwell ruimt relatief veel bladzijden in voor het stille drama van Scarpetta's persoonlijke leven, maar anders dan zoveel van haar collega's weet ze koketterie te vermijden.

    • Dennis de Hoop