Mogelijk geen CD'er op zetel in Maastricht

MAASTRICHT, 4 MAART. Het is onzeker of de enige zetel, die de Centrumdemocraten in de Maastrichtse gemeenteraad hebben veroverd, door een vertegenwoordiger van die partij zal worden ingenomen. Lijsttrekker G. Thielens, die al meteen na de kandidaatstelling had laten weten dat hij niet voor de CD in de raad wilde gaan zitten, zal volgens zijn advocaat mr. J. de Graaf vanmiddag laten weten of hij de zetel op persoonlijke titel zal innemen. Als Thielens van zijn benoeming tot raadslid afziet, vervalt de zetel automatisch aan de nummer twee van de CD-lijst, de Limburgse CD-voorzitter A. Schijns. Volgens de advocaat aarzelt Thielens nog omdat hij bang is voor represailles van de CD. Voorzitter Schijns zou hem hebben laten weten wel een andere oplossing achter de hand te hebben als Thielens de zetel toch inneemt.

De Graaf heeft hem verteld dat hij geen problemen mee moet hebben met het aanvaarden van de zetel: “Mijn cliënt heeft ruim 1.900 stemmen gekregen, terwijl iedereen wist dat hij niets met de CD te maken wilde hebben. Schijns heeft zelf maar vijfhonderd stemmen gehaald.”

De advocaat heeft ook overleg gehad met de gemeente Maastricht om Thielens tegen verdere dreigementen te beschermen. Daarop is hem toegezegd dat bedreigingen tegen een raadslid hoog zullen worden opgenomen, maar dat er op voorhand geen maatregelen worden genomen.

Gisteren had Thielens al voorgesteld namens de Socialistische Partij zitting te nemen in de raad, omdat hij van mening was dat hij per se namens een partij in de raad moest zitten. Dat voorstel werd overigens verontwaardigd door de SP van de hand gewezen.

Thielens wilde zich al vóór de kandidaatstelling terugtrekken als kandidaat voor de CD, omdat hij geschrokken was van het verkiezingsprogramma. Hij liet zich echter door Schijns, de nummer twee, overhalen te wachten tot na de kandidaatstelling.