Mens doet het wel, Van der Duim niet

Lijstduwers deden het goed bij de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de Rotterdamse Stadspartij, die met twee zetels in de raad is gekozen, kreeg 'aucteur' Jules Deelder, 2.136 voorkeurstemmen. Hij eindigde daarmee als tweede achter lijsttrekker Manuel Kneepkens (5.119 stemmen). Deelder liet eerder weten geen politieke ambities te koesteren, maar geruchten willen dat de nachtburgemeester van Rotterdam wel even in de oppositiebanken zitting wil nemen, voornamelijk om betogen af te steken tegen collega Peper. Deelder, die volgens zijn manager R. Valentgoed vannacht “stevig heeft doorgehaald”, was niet bereikbaar voor commentaar. Valentgoed: “Maar ik heb Jules wel horen zeggen dat een paar weekjes politiek hem wel wat zou lijken.”

Ook makelaar Harry Mens is in zijn woonplaats Lisse met voorkeurstemmen in de raad gekozen. Mens stond op een onverkiesbare tiende plaats op de VVD-lijst maar kreeg 482 stemmen, 200 meer dan vereist was. Hij wil wel in de raad zitting nemen. Mens, die eerder tevergeefs probeerde op de landelijke lijst van de VVD te komen, toonde zich vanmorgen in het Oostenrijkse wintersportoord Sankt Johann “aangenaam verrast” door de uitslag. “Ik was een beetje moegestreden na al die spektakels in den lande. Maar door deze uitslag durf ik opnieuw te beweren dat ik een eigen electoraat heb, wat altijd als arrogantie is uitgelegd.” Het is overigens niet zijn debuut in de gemeenteraad van Lisse. In 1970 was Mens al eens raadslid voor de KVP, ook toen werd hij met voorkeurstemmen gekozen.

Hoewel Mens ervan overtuigd is bij de volgende landelijke verkiezingen voor de VVD in het parlement te worden gekozen, zal hij zijn taak als raadslid in Lisse serieus nemen, zo zegt hij. “De problematiek van de bollenstreek boeit me nog altijd mateloos.”

Ex-topschaatser en onderwijzer Hilbert van der Duim neemt geen zitting in de gemeenteraad van Assen. De oud-wereldkampioen stond op de laatste plaats van de Politiek Logisch Oprechte Partij (PLOP), die vijf zetels behaalde, en werd met 480 voorkeurstemmen gekozen. Van der Duim zegt echter te weinig tijd te hebben voor het raadslidmaatschap. “Dat heb ik van tevoren ook duidelijk gemaakt. Als raadslid ben je al gauw twintig uur per week kwijt en dat kan ik niet combineren met mijn baan als leraar.” (CvZ)

    • Willebrord Nieuwenhuis
    • Coen van Zwol
    • Kees van der Malen
    • Jeffrey Kutterink