Koerdische leden Turks parlement geven zich over

ANKARA, 4 MAART. Na twee nachten in het parlementsgebouw te hebben doorgebracht, hebben vijf van de zeven Koerdische afgevaardigden wier parlementaire onschendbaarheid in de afgelopen dagen door het Turkse parlement is opgeheven zich vanmorgen overgegeven aan het staatsveiligheidshof in Ankara. Ze hoopten zo te bereiken dat ze door de rechter werden gehoord in plaats van aan een hardhandig onderzoek van de politie te worden onderworpen. De Koerden werden toch overgebracht naar het hoofdbureau van politie in Ankara. Daar worden twee andere Koerdische afgevaardigden, Hatip Dicle en Orhan Dogan, al sinds woensdagavond vastgehouden.

ven Koerdische parlementariërs worden beschuldigd van separatisme, waarvoor ze de doodstraf kunnen krijgen in Turkije. Bronnen in het presidentiële paleis in Parijs verklaarden gisteren dat vijf van de zeven afgevaardigden om politiek asiel hadden gevraagd in Frankrijk, Duitsland, Engeland, België en Nederland. Dit bericht werd vanmorgen door de Koerdische afgevaardigden zelf tegengesproken. Volgens de Turkse minister van binnenlandse zaken, Nahit Mentese, hadden de zeven wel degelijk plannen om bescherming te zoeken in de Franse ambassade in Ankara. Bovendien waren er reserveringen voor vluchten naar Duitsland, en dat was een van de redenen, zei hij, waarom snel was overgegaan tot arrestatie.