Jonathan Kellerman

Jonathan Kellerman: Bad Love. Uitg. Little, Brown, 372 blz. ƒ 33,55. Nederlandse vertaling verschijnt half maart, onder de titel 'Doodgezwegen', prijs ƒ 34,90 bij uitg. Luitingh-Sijthoff.

Je knippert met je ogen en Jonathan Kellerman heeft alweer een nieuwe, vuistdikke thriller geschreven. Bad Love is alweer het negende boek waarin de kinderpsycholoog Alex Delaware het opneemt tegen een verwrongen geest. Het bezwaar tegen sommige van Kellermans vorige boeken was dat die geesten wel erg verwrongen waren, zodat hij zijn moordenaars de meest uitzinnige motieven kon toeschrijven, maar vorig jaar leek hij met Devil's Waltz terug te zijn op de goede weg. En gelukkig, ook Bad Love overtuigt.

Veel, misschien een beetje tè veel, is hetzelfde gebleven: Delawares therapeutische mijmeringen, de grofbesnaarde en tòch homoseksuele politieman Milo Sturgis, de begrijpende en toch zelfstandige vriendin die zo prachtig pottenbakt. Maar Kellerman is nog altijd bedreven in het opzetten van een fascinerend verhaal, vol raadselachtige, dreigende gebeurtenissen, waarvan de samenhang pas op het allerlaatst duidelijk wordt. Zoals altijd heeft hij oog voor zowel de schaduwkant van het kapitalistische Amerika als de gevaren van het ontspoorde idealisme uit de jaren zestig. In Bad Love gaat het om zielen die danig geknakt zijn door een zekere dr. Andres de Bosch, een heilige van de kinderpsychologie. Die man had grootse, verheven ideeën, dus dat moest wel eindigen met moord en doodslag.

    • Dennis de Hoop