Huistest voor kwaliteit van eigen sperma in de verkoop

ROTTERDAM, 4 MAART. Nederlandse en Belgische mannen kunnen vanaf volgende week de beweeglijkheid van hun sperma testen. Het bedrijf Techno Lab International BV brengt vanaf aanstaande maandag een test op de markt, die mannen in staat stelt thuis hun eigen zaad te onderzoeken. De test is vooral bedoeld voor mannen die twijfelen aan hun vruchtbaarheid.

De test bevat een stof, die het sperma van kleur doet veranderen als het wordt toegevoegd. Bij meer dan 20 miljoen beweeglijke cellen per milliliter sperma kleurt de vloeistof roze en is er sprake van gezonde zaadcellen. Het pakket kost 58,75 gulden en bevat twee testen.

Volgens een woordvoerder van Techno Lab International BV is de test ontwikkeld in de VS en in België. Nederland en België zijn de eerste landen waar de doe-het-zelf test in de winkel is te verkrijgen.

Gynaecoloog C.A.M. Jansen van het Diaconessenziekenhuis in Voorburg wijst erop dat de test “geen enkele absolute zekerheid” biedt dat de man met gezond sperma iemand zwanger kan maken. “De test toont alleen dat iemands sperma van slechte kwaliteit is”, aldus Jansen. Zo kan een vrouw afweerstoffen produceren tegen het zaad van de man, waardoor ze niet in verwachting raakt.

De fabrikant meent dat de test negentig procent betrouwbaar is. Wel moet de man zich drie dagen voor de test onthouden van seksuele gemeenschap. In Nederland heeft ongeveer vijftien procent van alle echtparen te maken met vruchtbaarheidsproblemen. In de helft van deze gevallen liggen de oorzaken bij de man. Ongeveer 85 procent van de mannen die onvruchtbaar zijn, kan worden geholpen.