'Gezondheid jonge Kim is prima'

TOKIO, 4 MAART. Kim Jong Il, de zoon en gedoodverfde opvolger van de Noordkoreaanse leider Kim Il Sung, verkeert in goede gezondheid. Dat heeft Ho Jong Man, een van de waarnemend voorzitters van een vereniging voor Koreaanse ingezetenen in Japan, vandaag in Tokio gezegd. Ho zei Kim Jong Il maandag in de Noordkoreaanse hoofdstad Pyongyang ontmoet te hebben.

De Zuidkoreaanse oppositieleider Lee Ki Taek had eerder gezegd vernomen te hebben dat Kim Jong Il bij een niet nader aangeduid ongeluk “ernstig gewond” was. Lee wees er hierbij op dat Kim Jong Il op 16 februari niet in het openbaar verschenen was tijdens gala-manifestaties ter ere van zijn 52ste verjaardag.

In december al waren waarnemers verbaasd over de verkiezing van Yong Ju, de jongere broer van Kim Jong Il, tot vice-president door de Opperste Volksvergadering, het parlement van Noord-Korea. Yong Ju had zeventien jaar lang geen rol van betekenis gespeeld in het Noordkoreaanse politieke leven. Kim Yong Il zelf is nog nooit tot vice-president benoemd.

Volgens Ho is er echter geen sprake van dat de positie van Kim Jong Il in Noord-Korea aan het wankelen is. “ In overleg met president Kim is hij bezig de grondslag voor de opvolging steeds breder te maken”, aldus Ho.

Kim Jong Il is opperbevelhebber van het Noordkoreaanse leger en neemt de tweede plaats in, achter zijn vader Kim Il Sung, in de hiërarchie van de Noordkoreaanse communistische partij. (Reuter)