Foto

Foto: SCHEVENINGEN - Gerrit van der Valk wordt bij het Scheveningse huis van bewaring omhelsd door een van zijn familieleden. De pater familias behoorde gisteren tot de zeven leden van de familie Van der Valk die op borgtocht werden vrijgelaten na elf dagen in de gevangenis. De Raadkamer van de Haagse rechtbank had woensdag al bepaald dat het belang van de verdachten hoger moest worden aangeslagen dan het belang van het onderzoek naar de belasting- en premiefraude bij het Van der Valk-concern. Daarnaast gaat de Raadkamer er vanuit dat er geen kans is op herhaling van deze strafbare feiten.

Nadat 1,75 miljoen was gestort in de kas van de Centraal Financiële Dienst van het Haagse Paleis van Justitie, 250.000 gulden per persoon, mochten de verdachten naar buiten. Aan de poort van het Huis van Bewaring werden ze opgevangen door vele tientallen familieleden, aangevoerd in reisbussen van het eigen concern en door de eigen catering voorzien van koffie en champagne. Gerrit van der Valk, die vorige week zondag op Curaçao van het strand werd gevist en achter slot en grendel gezet, houdt de FNV verantwoordelijk voor het onderzoek tegen zijn bedrijf. “Als iedereen morgen z'n lidmaatschap opzegt, zou mij daar een groot plezier mee worden gedaan”, riep hij toen hij de bus instapte. “Als dat gebeurt, bouwen we daarna samen een nieuwe vakbeweging op.” (Foto Hans Kouwenhoven)