Elizabeth George

Elizabeth George: Missing Joseph. Uitg. Bantam Books, 571 blz. ƒ 22,70. Vertaling: De verdwenen Josef. Uitg. Bruna, 440 blz. ƒ 32,90

Het heeft lang geduurd voor ik een misdaadroman van Elizabeth George opensloeg, want ondanks de talloze aanbevelingen was er veel dat afschrok: speurderromans over een Engelse politieman die heel erg van adel is en misdaden oplost op de universiteit van Cambridge, op kostscholen en in pastorieën. Kan het bedaagder? En dan ook nog geschreven door een Amerikaanse; Dorothy L. Sayers lag vast te tollen in haar graf.

Lezers van George, ik nu ook, weten dat dat een vooroordeel is. Haar nieuwste boek, Missing Joseph, bevat inderdaad de bovengenoemde ingrediënten - een pastorie, het zeer Engelse landschap van Lancashire, een klassieke gifmoord - maar George's talent zorgt ervoor dat het geen nostalgische puzzeldetective is geworden. Trefzeker zet ze haar politieman neer in een hedendaags Engeland waarin tegenwoordig vrijwel iedereen kansarm is. Tienerseks, verkrachting, dominant moederschap, de worsteling met het geloof van de moderne christen, in Missing Joseph vervlecht George deze thema's behendig in een doorwrochte intrige rond de moord op een Anglicaanse priester.

Voordat de ontknoping in zicht komt, heeft de lezer nogal wat omwegen afgelegd. George mist het vermogen van Ruth Rendell om zelfs de meest alledaagse handelingen en gebeurtenissen onheilspellend te laten zijn, maar haar personages bezitten genoeg leven om al die bladzijden mee te gaan.

    • Dennis de Hoop