Duitse bedrijven actief in Libië

BONN, 4 MAART. Opnieuw worden Duitse bedrijven ervan verdacht hulp aan Libië te hebben geleverd om een nieuwe gifgasfabriek te bouwen.

Schmidbauer, verantwoordelijk voor de Duitse inlichtingendiensten, bevestigde gisteren voor ZDF-televisie dat Duitse bedrijven waren betrokken bij de bouw van een vermeende ondergrondse chemische-wapensfabriek in Tarhuna, 65 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tripoli. Volgens Schmidbauer was de regering ongeveer anderhalf jaar geleden geïnformeerd over het project, en had zij de betrokken bedrijven, die volgens hem slechts werkzaam waren aan het tunnelsysteem, gemaand zich terug te trekken. In 1988 onthulden Amerikaanse geheime diensten dat Duitse ondernemingen een gifgasinstallatie in het Libische Rabta hadden helpen bouwen. De onthullingen brachten Bonn in diepe verlegenheid. De regering verscherpte in verband daarmee de exportregels. (AP, Reuter).