D66 toch de grootste partij in Utrecht

UTRECHT, 4 MAART. Niet GroenLinks maar D66 is de grootste partij van de gemeente Utrecht. Dit bleek vanmorgen bij de vaststelling van de officiële uitslag.

Volgens de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen, die woensdagavond werd bekendgemaakt, zouden 21.292 Utrechters op GroenLinks hebben gestemd, 29 meer dan er op D66 stemden. Maar bij de definitieve telling bleek D66 toch 36 stemmen meer te hebben dan GroenLinks, 21.372 tegen 21.336. Hiermee heeft D66 woensdag toch een van de vier grote steden 'veroverd'. Voorafgaand aan de verkiezingen werd verwacht dat D66 de grootste zou worden in Amsterdam, maar dat werd de PvdA, die ook in Rotterdam de grootste bleef. De VVD werd de grootste partij in Den Haag.

In Friesland werden in een aantal kiesdistricten de stemmen herteld. De 283 stemmen die waren uitgebracht in het kiesdistrict van Friese plaatsje Burgwerd (gemeente Wûnseradiel) werden opnieuw geteld toen een aantal biljetten met een zwart in plaats van een rood potlood bleken te zijn ingevuld. Het waren er achteraf slechts drie. Het verzoek tot hertelling was ingediend door de PvdA, omdat deze partij met slechts zes stemmen verschil een restzetel was misgelopen. De zetel was naar D66 gegaan. De hertelling bracht daarin geen verandering, want de drie ongeldige stemmen waren uitgebracht op de PvdA, het CDA en GroenLinks.

Ook in Weststellingwerf werden de stemmen opnieuw geteld, omdat een restzetel op grond van één stem aan Weststellingswerfs Belang toegewezen, ten koste van de PvdA. De hertelling wees uit dat het verschil uiteindelijk vijf stemmen bedroeg.

Ook in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven zal een hertelling plaatsvinden bij twaalf kiesdistricten. Door fouten bij de telling zouden CDA en GroenLinks, die op zeven stemmen een restzetel in de deelgemeenteraad misliep, benadeeld zijn.

Het Nederlands Centrum Buitenlanders maakte vanmorgen bekend dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in totaal 68 allochtonen in de raad zijn gekozen. Dat getal kan mogelijk nog iets veranderen als volgende week de definitieve uitkomst van Rotterdam bekend wordt, waar voorlopig twee allochtonen verkozen zijn. Onder de 68 zijn 28 Turken, 20 Surinamers, 6 Marokkanen, 4 Molukkers en 1 Antilliaan. De PvdA telt het meeste allochtone raadsleden: 30, GroenLinks heeft er 25 en het CDA 7.