Cricketers dienen protest in na verlies tegen Emiraten

NAIROBI, 4 MAART. Nederland heeft het in de halve finale van de strijd om het wereldkampioenschap cricket voor B-landen niet kunnen redden. Tegen de Verenigde Arabische Emiraten werd een kansloze nederlaag geleden. Daardoor treft Oranje morgen in de strijd om de derde plaats Bermuda en spelen de Verenigde Arabische Emiraten een dag later in de finale tegen Kenia.

KNCB-voorzitter Van Hoogstraten heeft op de vergadering van de Internationale Cricketorganisatie (ICC) vragen gesteld over de rechtsgeldigheid van het meespelen van tien Pakistanen in het elftal van de Emiraten. Er zou geknoeid zijn met de paspoorten van de spelers. Mocht dat waar zijn, dan kan het land voor vijf jaar uit het internationale cricket worden verwijderd. De uitslag van het duel tegen Nederland wordt dan ongeldig verklaard.

Voorlopig is alle aandacht van het Nederlandse team, dat gisteren weinig overtuiging uitstraalde, echter gericht op de wedstrijd tegen Bermuda. Het duel om de derde plaats zal gewonnen moeten worden, willen de Oranje-cricketers zich nog van een plaats verzekeren voor de strijd om de World Cup, het walhalla voor iedere cricketer, dat over twee jaar wordt gehouden.

Tegen de Emiraten verliepen de zaken voor het team van captain Steven Lubbers allesbehalve naar wens. Slechts De Leede met 52 en Lefebvre met 45 runs kwamen tot aanvaardbare prestaties. Het Nederlands team kwam in totaal niet verder dan 194 runs.

De Emiraten verloren spoedig drie wickets, maar alle kansen voor Oranje verdwenen toen Ishaq en Raza het strijdperk betraden en de Nederlandse bowlers geen enkele kans gaven.

Ondanks de nederlaag toonde manager John Wories zich optimistisch voor de wedstrijd tegen Bermuda. “Deze tegenstander is van een heel ander kaliber dan Kenia of de Emiraten. Het fielden is niet hun sterkste zijde en daar moeten wij profijt van kunnen trekken.”

Nederland en Bermuda, dat sinds 1979 net als Oranje aansluiting tracht te vinden bij de wereldtop, hebben een keer eerder tegenover elkaar gestaan. Dat was in 1986. Lubbers en Lefebvre waren toen ook al van de partij. Goede herinneringen aan die ontmoeting zal het tweetal niet hebben: Nederland verloor.