CDA verliest ook van schaatser Koss

Het CDA heeft deze week niet alleen van de kiezer verloren, maar ook van de Noorse schaatser Johan Olav Koss. De kiezer strafte de partij in het stemhokje af, Koss deed het via zijn advocaat. De drievoudig Olympisch kampioen verlangt dat het CDA hem een schadevergoeding betaalt voor het ongevraagd gebruiken van zijn afbeelding.

'Wat Koss kan, kunnen wij ook', schreeuwde het CDA dinsdag de kiezers toe in een paginagrote advertentie in de Telegraaf en het Algemeen Dagblad. Boven de vette kop een king-size foto, waarop Koss zegevierend de hand opsteekt. Eronder een tekst, waarin het CDA zich vergeleek met de schaatser die uit een diep dal klom en op tijd de juiste vorm bereikte.

De advocaat van Koss, Langangen, schreef in een brief aan het CDA en reclamebureau HVR dat het “onfatsoenlijk is zonder de kennis en toestemming van de betrokkene diens afbeelding te gebruiken voor een politiek doel”. Het CDA had het reclamebureau toestemming gegeven de foto te gebruiken, zo bevestigde vanmorgen een woordvoerder van de partij. Volgens hem is de zaak inmiddels uit de wereld. Reclamebureau HVR, dat verantwoordelijk is voor de advertenties, heeft Koss aangeboden een vergoeding van enkele duizenden guldens te schenken aan Olympic Aid, het ontwikkelingsprogramma dat door de organisatoren van de Spelen in Lillehammer is opgezet. Koss, die zijn sponsorpremies van het schaatstoernooi voor dat doel beschikbaar stelde, is 'ambassadeur' voor een project in Eritrea. (JK)

    • Willebrord Nieuwenhuis
    • Coen van Zwol
    • Kees van der Malen
    • Jeffrey Kutterink