'Akkoord niet gericht tegen Serviërs'

ZAGREB, 4 MAART. Het akkoord van Washington tussen de Bosnische Kroaten, de Bosnische moslims en Kroatië is niet gericht tegen de Serviërs. Dat heeft gisteren de Kroatische president, Franjo Tudjman, verzekerd.

Tudjman prees het akkoord, dat voorziet in een moslim-Kroatische federatie in Bosnië en een confederatie van Bosnië en Kroatië, als een afspraak met “historische betekenis voor het toekomstige machtsevenwicht” in de regio. “Ik vind het nodig te onderstrepen dat de Kroatisch-Bosnische unie niet is gericht tegen de Serviërs. Het akkoord is ook niet gesloten met de bedoeling de oorlog voort te zetten. Het is gesloten om zonder uitstel vrede te bereiken”, aldus Tudjman in een radiotoespraak.

De Bosnische Serviërs hebben zich bezorgd uitgelaten over de toenadering tussen de Kroaten en de moslims, uit vrees voor een hernieuwing van het bondgenootschap tussen de twee Bosnische bevolkingsgroepen, gericht tegen de Serviërs. Een duidelijk standpunt hebben de Serviërs nog niet in het openbaar geformuleerd. Gisteren zei hun leider, Radovan Karadzic, dat de moslim-Kroatische afspraken nog worden bestudeerd.

De Kroatische minister van buitenlandse zaken, Granic, zei gisteren in Parijs dat de Bosnische Serviërs zullen worden uitgenodigd zich bij de moslim-Kroatische federatie in Bosnië aan te sluiten. Die mededeling is door de Serviërs ontvangen met de opmerking dat Granic de uitnodiging beter in Belgrado dan in Parijs kan overbrengen. (Reuter)