Aandeel Philips blijft populair op Effectenbeurs

AMSTERDAM, 4 MAART. Philips was ook vandaag in trek op het Damrak. De koers, die gisteren gisteren al vier gulden hoger was gesloten op 50 gulden, stond aan het eind van de ochtend op 52 gulden. Zo hoog is de koers van Philips in jaren niet geweest.

AMSTERDAM De bekendmaking van Philips dat er over 1993 winst is gemaakt en dat er zelfs weer twee kwartjes dividend wordt uitgekeerd, dreef de koers van het aandeel vanmorgen opnieuw sterk omhoog. Het aandeel stond even op 52,40, maar zakte daarna weer iets in. Ook Philips-dochter Polygram profiteerde van de gunstige berichten rond Philips. De koers van het muziekconcern steeg 50 cent tot 80,30 gulden. De AEX-index ging 2,48 punten omhoog en eindigde rond het middaguur op 414,89.

Het voedingsconcern CSM had het zwaar te verduren op het Damrak. De berichten dat dochteronderneming Honig de ontbijtprodukten van Brinta uit de winkels haalt omdat deze salmonella-bacteriën kunnen bevatten, werden door beleggers niet op prijs gesteld. De koers van het aandeel CSM daalde 0,60 cent tot 69,70 gulden. De voedingsfondsen zijn op dit moment toch al niet erg in trek op de beurs: Unilever, dat na de vorige week bekendgemaakte winstdaling over 1993 al fors in koers is gedaald, zakte vanmorgen weer een gulden weg tot 201,50 gulden.

De chemiefondsen daarentegen doen het weer beter. DSM steeg 2,80 gulden tot 114,50 gulden en Akzo kwam 2 gulden hoger uit op 208,80 gulden.

NEW YORK De angst voor een nieuwe renteverhoging door de Amerikaanse monetaire autoriteiten blijft de New Yorkse effectenbeurs beheersen. De dalende koersen op de obligatiemarkt zorgden ervoor dat ook de aandelenkoersen gisteren licht onderuit gingen. Eerder deze week slaagde de Dow Jones-index er nog in om - tegen de dalende trend van de olbigatiekoersen in - hoger te sluiten, maar gisteren sloot de Amerikaanse beursbarometer aan het einde van de dag 7,32 punten lager op 3824,42. Hoewel handelaren in de ochtenduren gespannen afwachtten of president Clinton handelsmaatregelen tegen Japan zou afkondigen, bleek de uiteindelijke bekendmaking nauwelijks effect te hebben op de aandelenkoersen. Nadere bestudering van het besluit leerde dat de gevolgen van wetsartikel Super 301 in het verleden weinig hebben uitgehaald.

De dollar, die gisteren op de Europese markten was gestegen, eindigde in New York vrijwel stabiel ten opzichte van de gulden. De Amerikaanse munt, die in Amsterdam een slotkoers bereikte van 1,9205, eindigde in New York op 1,9200 gulden. Donderdag was dat 1,9130 gulden.

TOKIO De beslissing van de Amerikaanse president Clinton om de Super-301 wet voor eenzijdige handelssancties weer in werking te stellen, is door de Japanse beurs positief ontvangen. Beleggers op de beurs van Tokio gaan ervan uit dat de Japanse regering nu maatregelen zullen nemen om de binnenlandse markt toegankelijker te maken voor buitenlandse ondernemingen. Dat zal volgens de beleggers een positieve stimulans zijn voor de Japanse economie. De Nikkei-index van 225 fondsen sloot vandaag 360,14 punten hoger op 19.966 punten.