Zakenlieden broeden op plan voor nieuwe Haagse profclub

ROTTERDAM, MAART. Een nieuwe Haagse profvoetbalclub in een fonkelnieuw stadion, geleid door en absolute toptrainer. Dat is het streven van een groep van vijf Haagse ondernemers onder voorzitterschap van Paul Pardon, president-directeur van Laser Computer Europe.

Voor de technische staf van de beoogde opvolger van ADO Den Haag, is een salarispost begroot van enkele miljoenen guldens. Werkloze trainers hoeven niet onmiddellijk in de pen te klimmen, want de initiatiefnemers hebben al een kandidaat-coach op het oog: Johan Cruijff. En als de huidige trainer van FC Barcelona geen trek heeft in een nieuwe werkplek, dan zoekt de nieuwe profclub naar een "Beckenbauerachtig alternatief".

De ondernemers stellen als voorwaarde dat ADO Den Haag verdwijnt. De roemrijke club heeft liquiditeitsproblemen en moet de licentie ter beschikking stellen aan haar beoogde opvolger. De zakenlieden zien niets in het lenigen van financiele nood van de eerste divisieclub. Ze willen alleen met een schone lei beginnen.

"Ik ben Den Haag-supporter, tribuneklant en jaren lid geweest an de businessclub", verklaart Otto de Jong, belegger in onroerend goed, zijn betrokkenheid bij de groep-Pardon. "Het bestuurlijk wanbeleid kunnen wij niet langer aanzien. Nog even en ADO Den Haag is verrast door de publiciteit. "Ons plan is niet het embryonaal stadium gepasseerd. Helaas is het uitgelekt. Pas over vier tot zes weken kunnen we de gemeente, KNVB en VVCS van onze plannen in kennis stellen. Maar het is absoluut geen grap", verzekert de ondernemer.

De Jong noemt een nieuw stadion als belangrijkste voorwaarde voor het welslagen van het plan-Pardon. Het is de vraag of de gemeente Den Haag grond beschikbaar wil stellen voor een nieuw speelterrein in de omgeving van het Prins Claus-plein, het verkeersknooppunt aan de A4 bij Rijswijk. "Het Zuiderparkstadion is gedateerd", beweert De Jong. "Het ligt ongunstig en biedt onvoldoende exploitatiemogelijkheden. Ons staat een multifunctionele sporthoek voor ogen. De bouw financieren we zelf." Dat de onlangs geopende Aad Mansveld-tribune in het Zuiderpark dan slechts een kort leven beschoren is neemt De Jong op de koop toe: "Dat zijn maar emoties."

De wethouder voor sport en recreatie in Den Haag, Nico Dijkhuizen (CDA), denkt er anders over. Het plan-Pardon is wat hem betreft "geen borreltafel-idee". Wel is hij sceptisch over de mogelijkheden een nieuw stadion te bouwen. "Ze kunnen hun plannen beter in het Zuiderpark verwezenlijken."

De nieuwe betaald-voetbalorganisatie moet de eerste Nederlandse satellietclub worden. "Een soort Nijenrode voor de topclubs", vertelt de Haagsche Courant. Talentvolle spelers die bij Ajax, Feyenoord, PSV en Anderlecht nog niet in aanmerking komen voor een plaats in het eerste elftal, zouden zich bij de nieuwe Haagse club verder kunnen ontwikkelen. Hij wil miljoenen investeren in de coaching, om het vertrouwen te winnen bij de topclubs.

Het initiatief van de Haagse ondernemers lijkt op de plannen van oud- minister Winsemius uit 1988. Die onderzocht destijds de mogelijkheden om FC Utrecht te ontwikkelen tot een club van Europees niveau. Ook toen was er even sprake van dat Johan Cruijff de voetbaltechnische leiding voor zijn rekening zou nemen. uiteindelijk strandde het plan Winsemius op organisatorisch problemen en tekende Cruijff een contract bij Barcelona.

"Als geboren Hagenaar juich ik dit plan van harte toe", zegt Jan Huijbregts, manager technische zaken van de KNVB. "Maar ik moet de heren er wel op wijzen dat een licentie onder niet overdraagbaar is. De zogenaamde sterfhuisconstructie, waarbij de oude club failliet gaat en een nieuwe rechtspersoon niet de schuldenlast maar wel de betaalde voetbalvergunning overneemt, is voor de KNVB onacceptabel." Bij een eventueel faillissement van ADO Den Haag ziet Huijbregts pas na een termijn van een a twee jaar mogelijkheden voor een nieuwe Haagse profclub. De groep-Pardon is niet ontmoedigd door dit KNVB-standpunt. De Jong: "We hebben er zelfs een oplossing voor."

De voorzitter van ADO Den Haag, mr. Ch. Nyqvist, laat desgevraagd weten nog nooit van Pardon en zijn plannen te hebben gehoord.

    • Arjen Ribbens