VOORKEUR FILM

SLEEPLESS IN SEATTLE Door Nora Ephron geschreven en geregisseerde film over twee mensen (Tom Hanks en Meg Ryan) die elkaar niet kennen, maar tegen wil en dank ontdekken dat ze voor elkaar bestemd zijn. Melodramatische komedie brengt overtuigende hommage aan de romantiek van oude Amerikaanse films en betoverende songs: de bioscoop als balsem voor de ziel. In 27 theaters.

TRAHIR Op basis van verhalen die hij hoorde van slachtoffers van Stalin en Ceausescu ontrafelt een naar Frankrijk gevluchte Roemeense cineast de vele kanten van het verraad van een, door Johan Leysen eminent gespeelde, dichter. Niet eerder bracht iemand in een zo barokke stijl een zo documentair aandoend wanhoopsgevoel in beeld. In een vracht aan fenomenale scènes omlijnt Radu Mihaileanu haarscherp de absurditeit die het leven in een heilstaat bepaalt. Amsterdam, Desmet; Delft, Filmhuis.