Van der Valks op borgtocht vrij

DEN HAAG, 3 MAART. De zeven verdachten in de Van der Valk-zaak die worden verdacht van fraude met belasting en afdracht van sociale premies mogen op borgtocht worden vrijgelaten. Dat heeft de raadkamer van de Haagse rechtbank gisteren besloten. Per verdachte moest 250.000 gulden worden gestort in de kas van de Centraal financiële dienst van het Paleis van justitie. Dat was vanochtend overigens nog niet gebeurd.

Van de oorspronkelijk vijftien gearresteerde verdachten waren er al acht vrijgelaten. Onder de zeven die nu op vrije voeten kunnen worden gesteld zijn ook de broers Gerrit (65) en Arie (64), die vorige week op Curaçao zijn ingerekend.

Het openbaar ministerie had na de eerste tien dagen cel verlenging van de gevangenhouding met nog eens dertig dagen bevolen. De rechtbank gaat er echter van uit dat het voorbereidend onderzoek naar de mogelijk strafbare feiten niet binnen enkele maanden zal zijn afgerond. De raadkamer stelt wel dat “de gronden voor de voorlopige hechtenis nog in volle omvang bestaan”. In de afweging van belangen meent de raadkamer echter dat de verdachten “in gecontroleerde vrijheid” mogen afwachten wat het resultaat zal zijn van het voorbereidend onderzoek. De voorlopige hechtenis is nu geschorst, omdat de verdachten akkoord zijn gegaan met een aantal voorwaarden.

Die bepalen dat zij zich niet zullen onttrekken aan een nieuwe hechtenis als daar aanleiding toe is. In de tussentijd mogen de verdachten zich ook niet schuldig maken “aan enig strafbaar feit”. Zij hebben bovendien beloofd op elk moment beschikbaar te zijn voor de recherche, het openbaar ministerie en de rechter-commissaris.