Utrecht versoepelt sollicitatieplicht

UTRECHT, 3 MAART. Beeldende kunstenaars in Utrecht die een zakelijke training hebben gevolgd, kunnen drie jaar lang met behoud van uitkering blijven werken. Officieel wordt vrijstelling van sollicitatieplicht voor kunstenaars door het ministerie van Sociale Zaken sinds 1 januari niet meer gedoogd. Kunstenaars die binnen een half jaar niet van hun werk kunnen leven, moeten volgens de aangescherpte bijstandsregels ander werk zoeken.

Wegens het succes van de cursus, die vorig jaar proef draaide met twintig kunstenaars, heeft de gemeentelijke Sociale Dienst van Utrecht besloten voor deelnemers de bijstandsregels soepel te hanteren. Een kwart van de ex-cursisten is inmiddels volledig financieel zelfstandig geworden. Sociale Zaken en de Rijksconsulent - de controlerende instantie voor sociale zekerheid - zijn akkoord met de driejarige vrijstelling van sollicitatieplicht. Na de cursus volgt een traject van drie jaar waarin de deelnemers financiële zelfstandigheid moeten bereiken. Voor kunstenaars die slechte resultaten boeken, vervalt de vrijstelling van sollicitatieplicht.

Woordvoerster Rini Kaal van de Sociale Dienst Utrecht: “Wij zien het volgen van het traject als serieuze pogingen om inkomen te verwerven. Het heeft geen zin een kunstenaar dan te dwingen bij een schoonmaakbedrijf te solliciteren. Financiële zelfstandigheid wordt niet in een klap bereikt, maar stapje voor stapje.”

Door het volgen van een vergelijkbare training in Rotterdam kunnen deelnemende kunstenaars op basis van individuele beoordeling anderhalf jaar zonder sollicitatieplicht werken. Hanneke van der Griendt van het Bureau Zelfstandigen van de Rotterdamse Sociale Dienst: “Wij geven kunstenaars een half jaar de tijd voor de cursus, een half jaar voor de bijbehorende individuele begeleiding en een half jaar voor de uitvoering van hun werkplan. Dat hele traject is ook een manier van solliciteren, maar tussentijds kijken we wel per persoon of het zin heeft het traject te voltooien.”

De Amsterdamse Sociale Dienst, die sinds kort ook een dergelijke training financiert, wil voorlopig geen uitspraken doen over een eventueel uitstel van sollicitatieplicht.