Titels (1)

Als ik het goed begrijp wil F.A. van Vught dat de drs-titel wordt afgeschaft, omdat de meeste Amerikaanse universiteiten de Nederlandse universitaire opleiding gelijk stellen aan een bachelor's degree (NRC Handelsblad, 19 februari).

Een merkwaardige gedachtengang. Zijn de Verenigde Staten de norm waaraan wij moeten voldoen? Kan men het niveau van een High School-diploma wel vergelijken met het Nederlandse VWO-diploma? Ik denk niet dat men met een High School-diploma zonder meer toegelaten kan worden tot een Nederlandse universiteit. De zoon van Nederlandse kennissen is na zijn High School-diploma (van een school met hoge scores) in de VS naar een goed bekend staand 'college' gegaan, omdat hij volgens zijn ouders in Nederland vermoedelijk niet meer dan een Havo-diploma zou hebben kunnen behalen en daarmee kan hij niet naar de universiteit. Nu krijgt hij hopelijk een University-degree ('bachelor') uit de VS die “in Nederland veel deuren voor hem zal openen”, aldus zijn moeder. Misschien is het wel zo dat twee jaar 'college' pas gelijk staat aan een Nederlandse VWO-opleiding. Het lijkt mij een goed idee om de titels voor onze opleidingen in het hoger onderwijs af te stemmen op het internationale niveau, maar pas na gedegen vergelijkend onderzoek. En als het werkelijk zo slecht gesteld blijkt te zijn met onze universitaire opleidingen, maak ik mij ernstige zorgen, over het niveau van onze gepromoveerden en hoogleraren. Misschien moet, om te beginnen, daar iets worden afgeschaft.

    • New York
    • Marion Brans