Stemcomputer

Ruim de helft van de Nederlandse kiezers heeft gisteren per computer zijn stem uitgebracht. Vooral oudere en slechtziende mensen hadden daar soms problemen mee. De kiezers moesten voor het uitbrengen van hun stem twee toetsen indrukken, maar onbekendheid met de computer leidde op enkele plaatsen tot lange wachttijden. In Landsmeer moesten kiezers soms een half uur in de rij staan. Een oudere man in Groningen weigerde elektronisch te stemmen. Hij wilde persé een stembiljet gebruiken en is onverrichterzake naar huis gegaan. Vijf van de in totaal 2800 computers waren defect en moesten door een reserve-exemplaar worden vervangen. De gemeente Eindhoven schafte dinsdag 103 vergrootglazen aan, nadat was gebleken dat veel mensen moeite hadden met het lezen van de kieslijsten die op de stemcomputers waren bevestigd.