Sneeuwvlo

Het blijkt maar weer dat het soms net zo lastig om bepaalde insekten te vinden als dat het vinden van informatie over die insekten is. In het stukje 'Sneeuwvlo herontdekt in Vlaanderen' (W&O 24 februari) wordt de eerste vondste van de sneeuwvlo sinds het begin van deze eeuw in Vlaanderen gemeld. Het beestje zou sinds die tijd ook niet meer in Nederland zijn gevonden.

Voor één keer had de zoektocht naar informatie over het voorkomen van een obscuur insekt in Nederland helemaal niet moeilijk hoeven te zijn. In Grasduinen (februari 1994) heeft een heel aardig stukje over dit insekt gestaan, geïllustreerd met diverse foto's van levende exemplaren uit Nederland. De praktijk leert dat het insekt redelijk goed te vinden is, wanneer men op het juiste moment het veld in gaat, op de juiste plaats zoekt en het juiste zoekbeeld heeft.

Om sneeuwvlooien te vinden moet men tussen december en maart het veld ingaan en veel entomologen zullen dat niet doen. De plaats waar de sneeuwvlooien zich ophouden,is uit de meeste insektengidsen nog wel af te leiden. Ze bivakkeren meestal op mos in stuifzandterreinen en duinen, maar ook wel in bossen. Spendeert men enige tijd op zijn knieën al zoekend naar zwarte beestjes in een mostapijt of tussen bladeren, allicht dat men ze vindt.

Overigens is de sneeuwvlo niet het enige insekt uit een orde van normalerwijs gevleugelde insekten dat 's winters in ons land rondscharrelt en zich in die periode voortplant. In de midden jaren tachtig werd de sneeuwmug (Niphadobata belgica, een langpootmug) op diverse plaatsen in zuidelijk Limburg in bodemvallen aangetroffen.

Overigens is het typisch dat naar aanleiding van de vondst van een sneeuwvlo blijkbaar een entomoloog van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (!) geraadpleegd wordt, terwijl we in Nederland ons eigen Nationaal Natuurhistorisch Museum hebben in Leiden en instituten als het Zoölogisch Museum van de Universiteit van Amsterdam. Deze instituten hebben de kennis over deze groepen in huis of weten althans waar de informatie gevonden kan worden.

    • Paul L.Th. Beuk