Seoul bereid 'Team Spirit' op te schorten

SEOUL, 3 MAART. Zuid-Korea is bereid de voorgenomen militaire oefening met de Verenigde Staten uit te stellen, als het Internationaal Bureau voor Atoomenergie (IAEA) de nucleaire installaties in Noord-Korea naar alle tevredenheid heeft kunnen inspecteren. Dat heeft het ministerie van defensie in Seoul vandaag bekendgemaakt. 'Team Spirit', de jaarlijkse militaire oefening van Zuidkoreanen en Amerikanen, stond voor eind deze maand op het programma.

Vorige maand stemde Noord-Korea na een periode van meer dan een jaar touwtrekken in met hervatting van de inspecties van zijn nucleaire installaties en daartoe zijn inmiddels zes IAEA-functionarissen in Pyongyang aangekomen. Ze zullen zeven bekende nucleaire faciliteiten bezoeken waar ze onder meer films in bewakingscamera's gaan vervangen. De regering in Pyongyang houdt de inspectie van twee andere nucleaire installaties nog tegen.

De Verenigde Staten zegden Noord-Korea al eerder toe de militaire oefening met Zuid-Korea op te zullen schorten als het communistische land zou instemmen met inspectie van zijn nucleaire installaties. Bovendien beloofde Washington een topontmoeting met Pyongyang om te praten over economische hulp en verbetering van de wederzijdse betrekkingen.

Vandaag voldeed Pyongyang wel al aan een andere voorwaarde van Zuid-Korea: hervatting van de rechtstreekse dialoog tussen beide landen. Na een onderbreking van vier maanden kwamen delegaties uit noord en zuid voor overleg bijeen in de grensplaats Panmunjom. De ontmoeting eindigde zonder resultaat. (AP, Reuter)