Rotterdam

De elf Rotterdamse deelgemeenten hebben bij de verkiezingen het beeld gevolgd van de gemeenteraad.

De PvdA verloor, zij het in veel gevallen minder dan in de raad. De winst van D66 en VVD viel tegen. Winst was er vooral voor extreem-rechts, klein links en lokale partijen. Extreem-rechts deed het ook in de deelgemeenten zeer goed. In IJsselmonde haalden de Centrumdemocraten 15,9 procent, in de nieuwe deelgemeente Feyenoord werden ze met 19,4 procent zelfs de tweede partij. In sommige deelgemeenten nam van de extreem-rechtse partijen alleen de zeer radicale CP'86 deel. Die partij haalde in enkele deelraden, zoals Hoogvliet en Delfshaven, bijna tien procent van de stemmen. Opvallend was ook de winst van enkele lokale partijen. In Overschie werd 'Belangen Overschie', ondermeer voorstander van de luchthaven Zestienhoven, met 31,8 procent de grootste partij. Hoeks Welzijn was met 32,7 procent de grootste partij in Hoek van Holland.