Randstad rekent op winststijging

ROTTERDAM, 3 MAART. Randstad Holding uit Diemen rekent op een flinke winststijging dit jaar. Het conglomeraat van uitzendbureua's, schoonmaakbedrijven, beveiliging, automatisering en opleidingen, zag de winst vorig jaar weliswaar sterk teruglopen ten opzichte van 1992, maar Randstad denkt dit jaar te kunnen profiteren van de aantrekkende economie.

Randstad maakte gisteren de definitieve jaarcijfers over 1993 bekend. De nettowinst daalde vorig jaar van 91,5 miljoen tot 72,3 miljoen gulden ofwel per aandeel van 4,24 tot 3,35 gulden. Het bedrijfsresultaat verminderde van 134,3 miljoen tot 111,6 miljoen. De omzet bleef 3 miljard. De personeelskosten bedroegen 2,58 miljard. Het dividend over 1993 zal worden gehandhaafd op 1,84 gulden per aandeel.

De winstverwachting van Randstad voor dit jaar correspondeert met de marktontwikkeling in de Verenigde Staten en Engeland. Daar is op de uitzendmarkten al een duidelijke opleving te zien. Randstad heeft sedert 1991 al te maken met een krimpende markt. Maar sinds begin dit jaar lijkt de situatie zich volgens het bedrijf te stabiliseren.

De daling van het bedrijfsresulaat vloeide vooral vooruit uit de daling van de resultaat bij de uitzendondernemingen. In de schoonmaak en de beveiliging werden hogere resultaten behaald. In de meeste Europese landen daalde de uitzendmarkt gemiddeld met 14 procent. Maar Randstad heeft haar positie eningszins kunnen versterken door de overname van Temp Force in Georgia en Jane Jones Enterprises in Tennessee. Vooral in het laatste kwartaal zat de Amerikaanse arbeidsmarkt te springen om uitzendkrachten.

Randstad heeft ook in andere sectoren acquisities verricht. In België werd het schoonmaakbedrijf ADO gekocht. In principe werd ook overeenstemming bereikt over de overname van twee bedrijven in de technische sector. Inter Techniek in Nederland en Polydesign, dat ook in België en Groot-Brittannië actief is. Randstad telt 735 vestigingen. Er werken ongeveer 3.250 mensen.