Piet Kleine wint ook bij poolcirkel

ROVANIEMI, 3 MAART. Piet Kleine blijft de schaatswereld verbazen. De man die als allrounder goud en zilver won op de Olympische Spelen van '76 en '80, zegevierde gisteren bij een voorwedstrijd van de alternatieve Elfstedentocht. Op de Ounasjokrivier in Finland, dichtbij de poolcirkel, kwam de inmiddels 42-jarige rijder uit Kerkenveld na vijftig kilometer alleen aan bij de finish. Kleine had slechts één keer eerder een zege op natuurijs behaald. Dat was vorig jaar op dezelfde dag en op dezelfde plaats.

Op het keiharde ijs bij de hoofdstad van Fins Lapland, Rovaniemi, wilden de zestig Nederlandse marathonrijders wel tempo maken. De kou was ondraaglijk. In de ochtend, toen Peter de Vries een tijdrit over drie kilometer won, was het 23 graden onder nul. Rond het middaguur stond het kwik op min 12. Tijdens de marathon, die bijna vijf kwartier in beslag nam, deden zich de eerste bevriezingsverschijnselen voor bij de schaatsers.

Kleine, één van de tien favorieten voor de 200 kilometer lange alternatieve Elfstedentocht, vreest het ergste voor zaterdag. “Als het zo koud blijft, wordt het een ramp. Ik zie er vreselijk tegenop. Ik wil graag met alle ledematen weer gezond naar huis reizen. Het is link om met dit koude weer te schaatsen. Je voelt er niets van wanneer er iets aan je lichaam bevriest. Daarom is het vreselijk oppassen. De wedstrijd duurt zaterdag minstens zeven uur. Volgens mij is dat onder deze omstandigheden door niemand vol te houden.”

Tijdens het opwarmertje van de alternatieve Elfstedentocht was Kleine constant voorin te vinden. In de finale zette hij twee maal de aanval in. De eerste poging werd gepareerd door Fausto de Marreiros. Op zijn laatste demarrage, vijf kilometer voor de finish, had niemand een antwoord. Lammert Huitema, winnaar van het Nederlands kampienschap op natuurijs, won de sprint van het peloton. De Duitser Helge Jasch werd derde.