Philips brengt effectenbeurs in euforie-stemming

AMSTERDAM, 3 MAART. Nauwelijks een dag nadat handelaren voor een 'krach' vreesden heeft de Amsterdamse effectenbeurs een radicale ommezwaai gemaakt. De gunstige ontwikkelingen op buitenlandse beurzen en de zeer goede cijfers en een dividendhervatting van Philips zorgden vandaag voor een euforie-stemming

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs werd vanochtend volslagen beheerst door de gunstige Philips-cijfers. “Uitermate verrassend dat ze dividend uitkeren” en “zeer mooie cijfers, boven verwachting”, zo luidden unaniem de reacties van handelaren. De koers ging onmiddellijk na het bekend worden van de cijfers met drie gulden omhoog. Tegen het middaguur was die winst nog 2,60 gulden op 48,60 gulden. Er was sprake van een zeer ruime handel. Het publiek stortte zich op de Philips-aandelen, waarbij zich ook vraag uit de Verenigde Staten voordeed.

De hoekman van Philips wees erop dat Amerikanen geen Philips-aandelen mochten kopen omdat er geen dividend werd uitgekeerd. De hervatting van het dividend door Philips zal volgens de hoekman tot gevolg hebben dat de Amerikanen weer 'flippen' in hun portefeuille zullen opnemen. Al deze ontwikkelingen droegen ertoe bij dat de sombere gevoelens van gisteren als sneeuw voor de zon verdwenen. Na een verlies van bijna 9 punten voor de AEX-index gisteren ging de beursbarometer tegen het middaguur met 6,25 punten naar boven naar 413,52 punten.

De daling van de winst bij DSM was minder dan verwacht. Vooral de positieve toekomstparagraaf (winst in het eerste kwartaal) legde een stevig fundament onder de koers, die met vijf gulden omhoog schoot naar 112,60 gulden.

Verder lag Koninklijke Olie goed in de markt. Het paradepaardje van de beurs werd 1,80 gulden hoger gewaardeerd op 203,20.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft zich gisteren zeer goed hersteld van de onrust die zij aan het begin van de handel te verwerken kreeg. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen wist een verlies van 53 punten weg te werken en een winst te behalen van 22,51 punten op een slotstand van 3831,74 punten. De omzet bedroeg een ruime 360 miljoen aandelen tegenover 303 miljoen een dag eerder.

De Europese beurzen waren eerder op de dag gekelderd en daar raakte Wall Street sterk van onder de indruk. De omslag van de beursindex werd veroorzaakt door het verloop van de termijnnoteringen van de aandelen. Koopjesjagers vonden bovendien de lagere koersen erg aantrekkelijk. Fondsen als General Motors, Caterpillar, Alcoa en Chevron zorgden er uiteindelijk voor dat de beursindex met winst kon sluiten. De dollar hield de schade, veroorzaakt door de groei van de gelhoeveelheid in Duitsland, beperkt. De koers zakte in New York van 1,9190 tot 1,9130.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio herstelde zich vandaag ook grotendeels van de schrik waarvoor de onrust op de internationale valutamarkt een dag eerder had gezorgd. De Nikkei-index van 225 fondsen sloot 138,91 punten lager op 19.605,86 punten. De lichte daling van de index werd mede veroorzaakt door binnenlandse politieke onzekerheid en de angst voor Amerikaanse handelssancties tegen Japan.