Opvoeding

Brinkman, Hirsch Ballin en andere doorslaggevende burgers beweren dat meer opgevoed moet worden. Het opvoeden moet juist tot een minimum worden teruggebracht. Wat is opvoeden? Opvoeden betekent dat je iemand duidelijk maakt dat solipsisme een onjuiste filosofie is. Je maakt duidelijk dat de verlangens van de opgevoede worden ingeperkt door de verlangens van de opvoeder. De opvoeder maakt duidelijk dat zijn verlangens net zo belangrijk of nog belangrijker zijn dan die van de opgevoede. “Houd je mond, ik praat.” (“Je hoeft niet te luisteren. Als ik maar door kan praten”, denk ik daarbij.)

Als je op tijd opvoedt, hoef je het niet zo veel te doen. Je voedt niet op omdat het leuk is. Je voedt op uit lijfsbehoud. “Doe het raam open.” “Maar ik heb het koud.” “Kan me niet schelen, als je het raam maar opendoet.” Eigenlijk is het dan al fout. Ze horen te zeggen: “Ja meneer.” O, ik ben gek op autoriteit, zolang ik het heb. Deze autoriteit kan op vele manieren worden gevestigd. Ik behandel hier: slaan.

We hadden er op school één die sloeg. Maar 'he mellows with age', of de leerlingen zijn veel aardiger. In ieder geval: hij haalde wel eens uit, zo van pats. Nee, het kan niet, het mag niet, het moet niet, maar toch, ik vond het spannend.

Allochtonen slaan. Dat hebben allochtonen tegen. Kijk, dan heb je het beste met die mensen voor en dan verknoeien ze het zó. Marokkaanse vaders die hun jongens slaan. Dat kan toch niet? Pure slechtigheid.

In de eerste van de lagere school leerde ik samen met zeker zestig anderen schrijven van een kreng. Ik heb de schriften nog. In de tot horeca-gelegenheid verbouwde boerderij naast de watermolen bij Diepenheim hangt in een alkoof, waarschijnlijk een voormalige bedstede, een foto van haar samen met een klas. Generaties Deeppemers heeft zij de oren omgedraaid. Omdat hun eerste streepjes bibberden.

De pubers van nu groeien op bij de pubers van 1970. Deze leerden in hun jeugd lief te zijn voor elkaar. Zij sloegen een revolutionaire opvoedkundige weg in. Zij sloegen hun kinderen niet. Daarom zijn onze pubers zo vriendelijk. Kort samengevat: slaan, dat is het niet.

De heer M uit 's-G. heeft inmiddels bijna de aanvallige leeftijd van anderhalf jaar bereikt. Hij zegt soms opa. Zijn moeder is erg aardig. Ze komt uit een goed nest. Zij slaat haar kind niet. Zo hoort het.

Maar nu! De heer M is een initiatiefrijk persoon met een assertieve levenshouding, een familietrek. Rond Kerst bewoog hij zich met wankele tred maar trefzeker en balsturig vaak richting Kerstboom op zoek naar samendrukbare ballen. Tegenwoordig schiet hij als een speer af op het weinige antieke Chinese porselein, vliegt de trap op als een echt rotsklimmer of onderzoekt niet uitsluitend visueel de Dieffenbachia, welke vanwege zwellingen in de mond veroorzakende gifsappen ook wel de mother-in-law plant genoemd wordt. Dit alles in de grootouderlijke woning.

Opa en oma wisten daar vroeger wel raad op. Een corrigerende tik op de vingers kan geen kwaad. Dochter denkt daar anders over. Ik weet wat het is, zegt deze. Ik heb genoeg geleden in mijn jeugd. Dat wil ik mijn kind niet aandoen. Tja, daar sta je als grootouder met een mond vol kronen. Hier verliest de keizer, in dit geval, de grootouder zijn en zelfs haar recht.

De heer M mag blij zijn met zo'n moeder. Natuurlijk, ze komt uit een goed nest.

    • Rob Knoppert