Onderzoek naar Bijlmer-ontsnapping

AMSTERDAM, 3 MAART. Er komt alsnog een rijksrecherche-onderzoek naar de omstandigheden waaronder in maart 1988 zes gedetineerden ontsnapten uit de Bijlmerbajes. Dat zegt de Amsterdamse persofficier van justitie P. Kortenhorst. De heropening van het onderzoek is mogelijk nu een van de ontsnapte gedetineerden weer is gearresteerd.

Uit de penitentiaire inrichting Overamstel ontsnapten op 29 maart 1988 zes gedetineerden van wie één snel kon worden ingerekend. De vijf anderen vluchtten naar het buitenland. Doordat vorig jaar Heinrich F. van D. Suriname werd uitgezet kan het onderzoek worden heropend. Van de vier nog voortvluchtige ontsnapten zit er een in de gevangenis van Bombay, is er een in 1991 doodgeschoten bij de Turks-Syrische grens, woont er een in Bombay en is over het lot van de ander niets bekend. De zes beschikten over sleutels van het gevangeniscomplex.

De gevangenen, van wie er vijf voor drugsdelicten zaten en een voor diefstal, openden de deuren naar het noodtrapportaal, klommen vanuit de arbeidsruimte op het dak en gingen er via de muur en de sloot van door. Dit was mogelijk omdat de deursignaleringslampen in de meldkamer onklaar waren gemaakt.