'Offensief leger Soedan loopt vast'

NAIROBI, 3 MAART. Het grootschalige offensief van het Soedanese regeringsleger tegen het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) van John Garang dreigt vast te lopen. Aan het front bij de rivier de Kit, ten noorden van Nimule bij de Oegandese grens, slaagden SPLA-strijders er de laatste dagen in de regeringstroepen terug te dringen. Kennelijk als reactie op deze tegenslag bombardeerde dinsdagmiddag een regeringsvliegtuig Nimule en omgeving.

De regeringstroepen openden enkele dagen geleden een nieuw front honderden kilometers noordwaarts, rond Nassir bij de Ethiopische grens. Dit gebied wordt gecontroleerd door de afgesplitste SPLA-factie van leider Riëk Machar. Riëks troepen hebben al twee jaar geen slag meer geleverd met het regeringsleger en in het geheim was er zelfs sprake van samenwerking tussen zijn soldaten en de regeringstroepen. Vorige week werd echter de architect van deze samenwerking, Lam Akol, door Riëk ontslagen.